Знам’янський район
Влада / Суспільство

Генеральний план Петрового розглядали на архітектурно-містобудівній раді Знам’янського району

Генеральний план Петрового розглядали на архітектурно-містобудівній раді Знам’янського району
3 грудня в залі засідань районної ради відбулося засідання архітектурно-містобудівної ради при відділі регіонального розвитку містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації.

Голова архітектурно-містобудівної ради Т.Бабіч звернула увагу присутніх на те, що на даний час відкритою залишається проблема невідповідності існуючої забудови в населених пунктах проектним рішенням генеральних планів, що розроблялися в 70-80-х роках на перспективну забудову. Проектні рішення генеральних планів не були реалізовані за батьох причин, основною з яких стала соціально-економічна. Наявність даної проблеми унеможливлює мешканцям нашого району проводити приватизацію своїх земельних ділянок та раціонально освоювати та забудовувати нові земельні ділянки. Рішення цього питання можливе тільки шляхом розроблення нових та оновлення існуючих генеральних планів.

Генеральний план Петрового розглядали на архітектурно-містобудівній раді Знам’янського району

Все частіше органами місцевого самоврядування приймаються рішення про виділення земельних ділянок громадянам для містобудівних потреб, наприклад, таких як присадибне будівництво або індивідуальне гаражне будівництво в так званих «нових нарізках». Але, в зв’язку з тим, що містобудівна документація (генеральні плани, корегування генеральних планів, детальні плани територій, містобудівні обгрунтування) на таку територію найчастіше не виготовлялась, то проекти землеустрою щодо відведення таких земельних ділянок не можуть бути погодженими. Також, такі рішення про надання згоди на розробку землевпорядної документації законодавчо не підкріплені (враховуючи норми закону, що були не ведені спочатку).

Таким чином прості громадяни стають заручниками ситуації — платять величезні кошти на виготовлення землевпорядної документації, а в результаті виявляється, що генеральним планом розміщення такого об’єкту не передбачене.

На засіданні розглянуто генеральний план населеного пункту села Петрове. Головний архітектор проекту Олійник П.П. зазначив, що розробка містобудівної документації населених пунктів та окремих територій за межами населених пунктів надасть можливість прискорити їх економічний та соціальний розвиток. Водночас, було проведено консультацію з головами сільських рад щодо проектів містобудівної документації.

Члени ради обговорили проблемні питання представленого проекту містобудівної документації, висловили зауваження та надали пропозиції щодо доопрацювання проектів. Також було розглянуте звернення жителя села Суботці про переведення нежитлового приміщення у житлове. З цього питання зауважень не виникло.

"ВК" у PDF