---
Благодійність

Діяльність Благодійного Фонду "Можемо разом" триває

Діяльність Благодійного Фонду "Можемо разом" триває
10 років в Україні точиться кривава війна з Росією, два останні —широкомасштабна. Аби протистояти агресору, уже з перших днів війни Благодійний Фонд «Можемо разом» (далі — Фонд) передав на передову сучасну пересувну мобільну хірургію і відтоді два роки з дня у день надає допомогу військовим та цивільним з Кіровоградщини та всієї України, залучивши для цього українських та іноземних партнерів.

Про діяльність Фонду у перші півтора місяця 2024 року — у матеріалі. 
Задля підтримки внутрішньо переміщених осіб і уникнення гуманітарної кризи в Україні на початку березня 2022 року волонтери Фонду організували склади на Кіровоградщині, які наповнили завдяки підтримці українських та іноземних друзів і партнерів. Зі складів щодня відправляли заповнені продуктами та речами вантажівки в Кіровоградську, Дніпропетровську, Донецьку, Запорізьку, Київську, Полтавську, Харківську, Херсонську, Чернігівську та інші області.

Упродовж кінця лютого 2022—лютого 2024 років Фонд разом з партнерами залучив та спрямував понад 270 мільйонів гривень на підтримку українських захисників та захисниць, а також на підтримку медичної, соціальної, культурної, освітньої сфер окупованих, деокупованих, прифронтових і тилових територій. 

У Новгородківській, Олександрівській громадах через помічників народного депутата України Олеся Довгого, волонтерок Фонду Ніну Грязнову і Катерину Бондаренко понад п’ятдесят сімей вимушених переселенців з Краматорська, Курахового, Маріуполя, Херсона та місцевих жителів, які опинилися у складних життєвих обставинах, отримали дитячий, підлітковий та дорослий одяг. Більшість з родин — багатодітні, в яких виховують по п’ятеро, восьмеро дітей. Видача допомоги сім’ям, які потребують підтримки, триває. 

Для літніх людей, людей з інвалідністю у зазначених громадах волонтерки Фонду передали тонометри. Також тонометрами забезпечили лікарні і місця компактного поселення внутрішньо переміщених осіб. Дитяче відділення КНП «Олександрівська лікарня» забезпечили сосками для немовлят.

За січень та першу половину лютого цього року відбулося понад 30 відправок для фронту через волонтерів з різних громад України, напряму Новою поштою або доставлено особисто. 

Як розповіла «Віснику Кіровоградщини» помічник-консультант народного депутата України Олеся Довгого, волонтерка Фонду Марія Басараб, за два роки між Фондом і волонтерами та військовими підрозділами відпрацьовані алгоритми взаємодії, тож запити виконуються швидко — протягом дня. Так, разом з іншими речами та продуктами у село Протопопівку Олександрійського району волонтерці Ксенії Агафоновій-Цірик привезли шини для автомобіля піхотинцям 79-ї окремої десантно-штурмової бригади.

По змозі задовольняють кожен запит. Крім того, Фонд оперативно реагує не тільки на прямі заявки, а й на дописи в соцмережах. Якщо мають в наявності те, про що просять, пропонують допомогу самі. Наприклад, коли побачили збір грошей на придбання чаю для військових, — зв’язалися та відправили напряму в частину понад три тисячі пакетиків чаю MONOMAX, які у свою чергу отримали від однойменної чайної компанії. Коли світловодська волонтерка Анастасія Цвень звернулася на свій сторінці із закликом забезпечити земляків, які служать в медичній роті, одягом та постільною білизною для поранених при евакуації, невідкладно відреагували і надали 100 футболок. Через волонтерський рух «Ластівки» передали воїнам в кропивницький госпіталь 150 футболок і незабаром передадуть ще 100. Через волонтерів із Золочева Харківської області футболки та тонометри отримав Куп'янський госпіталь. Як відзначають волонтери та медики, футболки незамінні у діяльності госпіталів і медрот при евакуації, коли треба перевдягти поранених. Протягом двох років Фонд зміг закрити багато таких потреб і завдячує цьому Закарпатському фонду підтримки підприємництва «ТЕС Фонд». 

Щотижня надходять запити на медикаменти. Перев’язувальні матеріали, мазі з антисептиком та зі знеболювальним, матеріал для обробки ран, пластирі, тонометри, респіратори отримали від Фонду парамедики об'єднаної штурмової бригади «Лють», які працюють на Донецькому напрямку, та інші підрозділи, посилки яким передали через волонтерів на місцях. Зокрема воїнам на Бахмутський та Харківський напрямки необхідне доставили через комунальну установу «Олександрівський центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» Кропивницького району, багато підрозділів охопили через громадську організацію «Знам’янське об’єднання "Майдан"» Кропивницького району, об'єднання учасників бойових дій «Центральний щит Гелон» з міста Світловодська Олександрійського району та світловодця Юрія Сичова. Волонтер Юрій Сичов також отримав від Фонду та доставив жителям населених пунктів деокупованої Херсонщини дитячі костюми. 

Військові підрозділи неодноразово отримували від Фонду тушонку, згущене молоко, чай, енергетичні батончики. Волонтерок-господинь неодноразово виручало борошно, цукор та олія, які вони отримували від Фонду, щоб готувати на передову свіжу випічку. Про це добре знають Інна Порошина, Людмила Буякова, Катерина Мусенко з Олександрії, Лілія Фроленкова з Павлівки Світловодської громади Олександрійського району, Дарія Ільїна та Лариса Ляшенко зі Світловодська, Наталія Ключка з Павлиша Онуфріївської громади Олександрійського району, волонтерська група «Ейрена» із села Михайлівки Олександрівської громади Кропивницького району та інші.

Щоденна робота триває. Благодійний Фонд «Можемо разом» продовжує працювати задля наближення перемоги.

"ВК" у PDF