Новини компаній

Алкогольний етикет: як правильно пити грапу

Алкогольний напій, який ще в минулому сторіччі вживали лише незаможні італійські селяни, зараз знаходить усе більше шанувальників. Італійські виробники доклали чимало зусиль, щоб удосконалити рецептуру та процес виробництва виноградної горілки. І ще більше для того, щоб популяризувати її у світі.

Що показує дегустація грапи



Для спиртного навіть розробили спеціальну чарку — grappaglass. Вона трохи нагадує скляний абажур гасової лампи. Ця форма дозволяє якнайкраще побачити прозорість і вловити аромат італійської горілки.

Алкогольний етикет: як правильно пити грапу

Цей алкоголь відносять до категорії міцного, оскільки він має міцність від 36 до 55%. Як і будь-який алкоголь, напій граппа проходить три етапи випробувань:
  • візуальний огляд;
  • оцінювання аромату;
  • визначення смаку.

Молода невитримана грапа, яку відразу після виготовлення розлили по пляшках, здебільшого чиста та прозора. У процесі витримки або внаслідок додавання натуральних ароматизаторів вона приймає від них різні відтінки кольорів. Якщо дистилят недостатньо очищений, наявність домішок навіть можна побачити. Грапа має сильний аромат, в якому поєднуються нотки винограду, малини, ванілі, італійських фруктів. Якщо вони довго тримаються в чарці, не зникаючи відразу, значить, напій високої якості:
  • виготовлений з якісної сировини;
  • правильно зроблений;
  • ретельно очищений.

Найбільшу увагу під час дегустації виноградної горілки приділяють її смаку. Оскільки грапа досить міцна, то після першого потрапляння в рот здається пекучою. Але потім відчувається її солодкість, яку створює наявність фруктового цукру. Правильний баланс смаку викликає тепло та відчуття свіжості, а різкість і пекучість відходять на другий план і стають ледве помітними. Якісна грапа дає відчуття повноти смаку, коли залучаються всі смакові рецептори. Якщо цього немає, а напій сприймається сухим, значить, існує нестача цукрози. За зниженої кислотності смак відчувається рівним, без гри відтінків. Терпкість може свідчити про низьку якість алкоголю або занадто довгу витримку в дерев’яних бочках.

Правила вживання грапи



Щоб повною мірою оцінити всі характеристики алкогольного напою, його наливають в чарку на три чверті. Спершу оцінюють прозорість і чистоту кольору грапи, якщо вона забарвлена. Потім вдихають аромат, але неглибоко, щоб не обпекти слизову оболонку. Італійську горілку не заведено пити залпом. Її вживають маленькими ковтками, як коньяк або віскі. Перший ковток потрібно погріти в роті декілька секунд, щоб повністю розкрився смак і з’явився посмак. Звісно, для першого знайомства потрібно вибирати якісні та оригінальні алкогольні напої. На сайті магазину МАУДАУ зібрано саме такий алкоголь. За умови правильного та помірного вживання грапа приємно вразить і подарує неповторні смакові відчуття.

"ВК" у PDF