Актуально

До 300-річчя Григорія Сковороди в Україні ввели в обіг пам’ятну монету

До 300-річчя Григорія Сковороди в Україні ввели в обіг пам’ятну монету
Третього грудня 2022 року виповнюється 300 років із дня народження видатного українця Григорія Сковороди. З цієї нагоди в Україні 22 листопада ввели в обіг монету "Сад божественних пісень" номіналом 20 гривень, повідомляє Радіо Свобода.
До 300-річчя просвітителя-гуманіста, філософа, поета, педагога Григорія Сковороди Національний банк України ввів в обіг монету "Сад божественних пісень", присвячену творчості Григорія Савовича. "Сад божественних пісень" — це назва збірка віршів поета.

Номінал монети — 20 гривень. На її аверсі розміщено символічний фонтан, який наповнює водою різні посудини — метафори людини та людської душі. На реверсі зображений юнак під вишнею, який грає на сопілці, поряд — розкрита книга, а довкола — дзеркальні символічні постаті, що намагаються схопити філософа, та викарбуваний його вислів:

"Світ ловив мене, та не спіймав".


Художниками монети є Володимир Таран, Олександр Харук і Сергій Харук. Скульптори — Святослав Іваненко і Володимир Атаманчук. Наклад — 2500 штук.

Нагадаємо, вночі 6 травня російські війська обстрілами зруйнували Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди у Сковородинівці на Харківщині (на фото). За інформацією Міністерства культури, основна частина колекції музею не постраждала — її вивезли.

До 300-річчя Григорія Сковороди в Україні ввели в обіг пам’ятну монету

"ВК" у PDF