Актуально

Світло проти темряви: як вирішити енергетичні проблеми, що виникли через російські обстріли

Світло проти темряви: як вирішити енергетичні проблеми, що виникли через російські обстріли
Українці звикають підлаштовувати життя "під ритм" відключень електроенергії. Саме він наразі диктує, коли саме ми готуємо, прибираємо, вчимося, пишемо програми та статті й робимо ще десятки повсякденних справ. Поступово пристосовується й бізнес.
Дякуємо енергетикам — вони наполегливо відновлюють об'єкти, які знищив або пошкодив ворог. Коли верстався номер, дефіцит потужності, за даними "Укренерго" складав 27%. 1 грудня, як повідомили на підприємстві, російські війська здійснили черговий обстріл енергетичних об'єктів ДТЕК Енерго. Загалом станом на кінець листопада, за даними міністра оборони Олексія Резнікова, Росія завдала 220 ударів тільки по енергетичній інфраструктурі.

Після 7-ми російських масованих атак постраждало понад 40% енергетичної інфраструктури країни. 23 листопада, під час чергової ракетної атаки на ТЕЦ, ТЕС та електричні підстанції багато населених пунктів Київщини, Львівщини, Одеській, Вінницький, Черкаський, Хмельницький областей майже на дві доби залишилися без світла, опалення, води й зв'язку. В цілому проблеми з електрикою, за даними ЗМІ, виникли в 15 областях. В Кропивницькому через відсутність електропостачання більше ніж на добу зупинилися всі насосні агрегати підприємства, які качають воду. До лікарень, хлібозаводів та інших місць критичної інфраструктури довелося організовувати ії підвезення.

Через масове відключення споживачів на Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій АЕС спрацював аварійний захист, внаслідок чого всі енергоблоки були автоматично відключені та перейшли на роботу без генерації в енергосистему, нагадало НВ.

"Вчора стався блекаут у нашій енергосистемі через обстріли", — підтвердив вранці 24 листопада міністр енергетики Герман Галущенко, зазначивши, що о 04:00 енергетичну систему України вдалося об'єднати.


Наразі є пошкодження в генераціях, які неможливо швидко відновити, але Україна попри це може використовувати ті механізми, які є, зокрема, можливість імпорту електроенергії, щоб стабілізувати систему ще більше, зауважив міністр 30 листопада, повідомило ТСН.

Імовірно, що у режимі відключень українцям доведеться щонайменше до кінця березня, відмітив СЕО постачальника енергоресурсів YASNO Сергій Коваленко.

"Базовий сценарій такий: якщо нових атак на енергомережу не буде, то за нинішніх умов генерації електреонергії дефіцит потужності може бути рівномірно розподілений по всій країні. Це означає, що відключення будуть скрізь, але менш тривалими", — каже він.


Не приховує також, що існують також різні прогнози розвитку цієї ситуації, і вони цілком залежать від атак Росії.

"Обладнання, яке знаходиться на складах у наших європейських партнерів, уже їде до України, його швидко передають. Однак протягом цієї зими відновити усі пошкоджені об'єкти енергетичної інфраструктури неможливо", — вважає голова Комітету з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус.


За його словами, через те, що українська енергосистема перебуває під постійними обстрілами і пошкодженнями обладнання, зараз немає стільки обладнання, скільки потребує Україна. Для його виготовлення необхідно не менше шести місяців. Україна поки що ремонтує об'єкти власними силами, а дефіцит електроенергії компенсує почерговими відключеннями, сказав він.

Енергетичну допомогу нашої країні вже здійснили багато країн. Так, Фінляндія надіслала Україні обладнання для відновлення електромережі. Німеччина надасть фінансову допомогу розміром €56 млн і 350 генераторів для відновлення енергетичної інфраструктури. США екстрено виділять понад 50 млн доларів на відновленя енергосистеми.

В країні масово розгортаються так звані "Пункти незламності". В них під час можливого зникнення світла можна буде зігрітися, підзарядити мобільні телефони, випити чаю.

Проте економне споживання — головне, чим ми сьогодні можемо допомогти країні — і собі, — щоб впоратися з цим черговим викликом. Але світло обов'язково переможе.

Тим часом: Через три місяці після зниження ціни на інтернет від Starlink для українців зі $100 до $60 на місяць, вона знову зросла — до $75, повідомляє Forbes-Украина. Термінали Starlink теж подорожчали, свідчать дані на сайті компанії. Якщо раніше вони коштували $500, то тепер — $700. З 24 серпня для України діяла спеціальна ціна за обладнання — $385. Але без Starlink не залішимося. Уряд України планує купити велику партію із тисяч Starlink, вони ввозитимуться без мита і ПДВ. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Пізніше Мінекономіки повідомило, що уряд розширив перелік товарів, які потрапили під податкові пільги.

"ВК" у PDF