Актуально

Як оформити статус учасника бойових дій з Росією

Як оформити статус учасника бойових дій з Росією
Із 1 грудня в Україні розпочинають оформлювати статус учасника бойових дій під час відсічі повномасштабної агресії Росії. Міноборони закінчило підготовку відповідної нормативно-правової бази. Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков.
Отримати статус УБД можна трьома способами:

  • за зверненням командира частини, який централізовано подає документи на підлеглих військовослужбовців;

  • за особистим зверненням військовослужбовця, який самостійно збирає документи та подає їх до відповідної комісії;

  • за особистим зверненням особи, що вже звільнилася з військової служби, через військкомат (зараз це Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки).


Для розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій у системі Міноборони, яка включає ЗСУ, ГУР МО та ДССТ, буде утворено 18 комісій.

За словами міністра, ці комісії вже формуються і почнуть роботу орієнтовно з 1 грудня. Після цього стартує робота з документами.

Як запевнив очільник відомства, статус УБД та відповідні соціальні гарантії отримають всі, хто має для цього підстави. Він також звернув увагу, що за 9 місяців активної фази війни в Україні з'явилися сотні тисяч учасників бойових дій.

"Обробка такого масиву документів потребуватиме певного часу. Ми будемо робити усе можливе, щоб цей час був максимально коротким. Але прошу всіх бути готовими і ставитись з розумінням, що доведеться якийсь період чекати", — сказав Олексій Резніков.


Він також підкреслив, що процес надання статусу УБД буде контролюватися, "щоб не допустити появи фейкових ветеранів, які героїчно "обороняли котли" у глибокому тилу". Це насамперед питання поваги до справжніх героїв, які боронять Україну, ризикуючи життям, наголошують у Міноборони.

Стрічка новин

"ВК" у PDF