Актуально

Із 2023 року діятиме новий податок на паї

Із 2023 року діятиме новий податок на паї
Власники або користувачі земельних ділянок із 2023 року будуть зобов’язані платити новий податок за землю — мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) за свій пай. Особа, яка має здійснювати виплати, залежить від того, чи укладений офіційний договір оренди, повідомляє "Агротренд".
Законопроєкт №5600 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень" був ухвалений Верховною Радою у листопаді минулого року. Відповідно до нього з 2023 року власникам або користувачам земельних ділянок треба буде починати сплачувати мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) за свій пай.

Як розібратися, хто ж саме має платити? Якщо власник обробляє земельний пай сам або віддав ділянку в неофіційну оренду, то саме він буде сплачувати податок. Якщо земельна ділянка в офіційній оренді, тоді платити має орендар.

Якщо орендодавці та орендарі чесно сплачують податки, для них нічого не зміниться — введення МПЗ не повинно призвести до збільшення їхніх податкових зобов’язань, коментує старший проєктний менеджер із земельної реформи Офісу реформ Кабінету Міністрів України, доктор економічних наук Андрій Мартин.

Мінімальне податкове зобов’язання за 2022 та 2023 роки не сплачуватимуть за земельні ділянки, що розташовані на окупованих територіях та територіях, де ведуться або велися бойові дії, а також за ділянки, що засмічені вибухонебезпечними предметами або на яких розміщені фортифікаційні споруди.

Введення такого податку зумовлено тим, що в Україні близько 30% орендованих земель перебувають у "сірій" оренді: сільгоспвиробники обробляють їх неофіційно, розраховуючись з власником паю готівкою чи у натуральній формі (наприклад, зерном). Відповідно, не відбувається фінансових надходжень до місцевих бюджетів.


Стрічка новин

"ВК" у PDF