Актуально

Чи можна отримати 1000 грн за вакцинацію без смартфону?

Чи можна отримати 1000 грн за вакцинацію без смартфону?
Уже місяць діє президентська програма єПідтримка. Усі громадяни, які щеплені двома дозами вакцини від коронавірусу, мають можливість отримати 1000 гривень від держави. Ці кошти можна витратити на книги, авіа- та залізничні квитки в межах України, квитки в кіно, театри та музеї, спортзали та виставкові центри.
Із 24 січня громадяни, старше 60 років, зможуть витратити «ковідну тисячу» на ліки в аптечних закладах і в інтернет-аптеках. Можна придбати товари і за рецептом, і без нього. Проте придбати апарати чи засоби, які не є фактично лікарськими засобами, не вийде. Зокрема інгалятори, засоби для вимірювання тиску, дієтичні добавки тощо. Вік людини перевірятиметься банком у момент проведення платежу. На час оплати ліків карткою людині має вже виповнитися 60 років.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко відмітив: «Обрано саме людей старше шістдесяти років на придбання ліків, бо вони є групою ризику та мають супутні хронічні хвороби, тому потребують придбання додаткових засобів лікування».

Наразі виплату можна оформити через додаток «Дія». Це найшвидший і найпростіший спосіб. І, поки що, єдиний із доступних.

Проте, до нашої редакції часто звертаються люди, які не користуються сматфонами і не можуть оформити допомогу від держави.

У Міністерстві економіки заспокоюють, що виплати через додаток «Дія» — це лише перший етап програми єПідтримка. На другому етапі реалізації проєкту буде запропонований альтернативний оффлайн спосіб. Заступник Міністра економіки України Олександр Грибан повідомляє: «Вже в ІІ-ІІІ кварталі 2022 року люди, які не мають смартфонів, зможуть подати звернення на отримання допомоги».

Механіка, як саме відбуватимуться виплати, зараз розробляється Міністерством економіки. Програма єПідтримка триватиме до 18 грудня 2022 року. Президент пообіцяв розширити програму для людей поважного віку і упродовж лютого додати можливість використати кошти на оплату комунальних послуг, а незабаром програма буде розповсюджуватися на громадян від 14 до 18 років. Молодь зможе використати кошти, не лише на спорт, музей, театри
та подорожі, а й витратити на освітні курси, послуги, програми.

"ВК" у PDF