Актуально

Як правильно одягатися у спеку

Як правильно одягатися у спеку
Що не варто вдягати:

1. Вузькі джинси, особливо темно-синього або чорного кольору.
Це найгірший варіант одягу у спеку, адже такі джинси можуть стати причиною перегріву через відсутність циркуляції повітря. Взагалі, спекотної пори варто уникати надто тісного, занадто обтислого одягу, який стискає тіло. Медики застерігають: таке вбрання порушує кровообіг та призводить до застою венозної крові.

2. Одяг із синтетичних тканин.
Зовні речі, виготовлені з синтетичних тканин, виглядають легкими, зручними й дуже практичними. Вони довговічні, не потребують особливого догляду, легко перуться й швидко сохнуть. Але це оманливе враження. Насправді синтетичний матеріал не дихає і не поглинає піт. Тож, для спеки – неприпустимий.

3. Корсети та коригувальна білизна.
Ні, ні й ще раз, ні! Навіть якщо дуже хочеться виглядати стрункішою, сильне утягування судин та м'язів у спеку небезпечне для здоров'я. Те саме стосується і білизни з пуш-апом.

4. Міні шорти та міні спідниці.
Якщо не піклуватися про надійний SPF-захист, у такому одязі легко отримати важкі сонячні опіки.

5. Незручні й важкі аксесуари.
Широкі ремені, пояси, кольє-нашийники, годинники та браслети, що стискають зап’ястя варто залишити на іншу пору року. Такі аксесуари стискають тіло й уповільнюють кровообіг. Шкіра під ними перегрівається і пітніє.

Що варто вдягати:

1. Одяг з легких, натуральних тканин.
Найкращий вибір у спеку – речі, виготовлені з таких натуральних тканин, як бавовна, шовк, льон і бамбук. Вони одночасно і захищають тіло від шкідливої дії, і дозволяють йому дихати. До того ж натуральні матеріали добре виводять зайву вологу. Гарним вибором влітку стане й віскоза. Цей матеріал має гарну терморегуляцію, до того ж він довговічний, практичний і майже не мнеться.

2. Одяг вільного крою.
Широкі довгі спідниці, легкі плаття, сорочки та штани – найкращий вибір для спекотного дня. Такий одяг захистить тіло від сонячних променів і забезпечить гарну циркуляцію повітря.

3. Відкрите взуття.
Сандалі, еспадрильї, босоніжки. Такі моделі взуття – найзручніші для літа. Якщо ж ви не можете уявити життя без кросівок, віддайте перевагу моделям з тканини.

4. Капелюшок.
У сонячні спекотні дні лікарі радять не виходити з дому без головного убору. Що вибрати – хустку, панамку, кепку, бейсболку, бандану або стильний капелюшок – вирішувати вам. Але необхідність цього атрибуту гардеробу в спекотний день беззаперечна. Головний убір захистить і вашу голову від перегрівання, і волосся від пошкодження сонячними променями. Головна вимога – матеріал головного убору обов’язково повинен «дихати».

5. Сонцезахисні окуляри
Сонцезахисні окуляри – це не лише данина моді. Тривалий вплив ультрафіолетового випромінювання може негативно позначиться на стані рогівки та сітківки ока. Тож, якісні окуляри з ультрафіолетовими фільтрами здатні врятувати гостроту зору від сліпучого сонця. До речі, фахівці радять носити їх з 10 до 14 години навіть у хмарну погоду, адже 90% УФ-випромінювання проникає крізь хмари й відбивається від поверхні землі. Порада: шукайте окуляри з відміткою UV 400.


"ВК" у PDF