Актуально

10 способів врятуватися від спеки

10 способів врятуватися від спеки
Якщо стовпчик термометра вдень не опускається нижче 25 градусів, то наші рекомендації стануть вашим порятунком.
1. Закрийте вікна і затемніть приміщення шторами, особливо якщо вікна розташовані на сонячній стороні. Чим плотніша тканина штор, тим прохолодніше в приміщенні.

2. У вечірній час, коли температура спаде, вікна навпаки треба ширше відкрити. Якщо є нагода, то добре лишити приміщення під протягом хоча б поки відчуєте свіжість. Це дозволить міцніше спати.

3. Якщо випити гарячий чай або прийняти теплу ванну, то на виході температура зовнішня здаватиметься більш освіжаючою.

4. Використовуйте пульверизатор з прохолодною водою. Ним можна зволожувати своє тіло та приміщення. Додаткова вологість не завадить.

5. Відмовтеся від м’яса, солодкого, кави та алкоголю. В аномальну спеку такі продукти організм важко засвоює. Лікарі радять м’ясо замінити овочами, солодке — фруктами, а каву та алкогольні напої, які викликають зневоднення, краще замінити водою.

6. Якщо намагаєтеся врятуватися від спеки завдяки вентилятору, який ганяє гаряче повітря у приміщенні, тоді розмістіть перед ним ємкість з холодною водою, а ще краще чашку з льодом чи заморожену пляшку з водою. Ви відчуєте наскільки дієвим стане ваш вентилятор.

7. Уникайте фізичних навантажень. Якщо необхідно працювати фізично, тоді кожну годину поповнюйте водний баланс організму. Випивайте продовж години 2-4 чашки води.

8. На вулиці по можливості перебувайте в тіні. Пам’ятайте про головні убори, сонцезахисні окуляри та сонцезахисний крем.

9. Ніколи не залишайте дітей та тварин в припаркованому автомобілі, навіть якщо плануєте відлучитися лише на декілька хвилин.

10. Обмежте своє перебування на відкритому повітрі в обідній час, адже у спеку відбувається значне навантаження на серцево-судинну систему людини.

Бережіть себе та своїх рідних!

Альона Зозуля

"ВК" у PDF