Актуально

Електронні паспорти прирівняні до паперових

Електронні паспорти прирівняні до паперових
30 березня Верховна Рада України прирівняла е-паспорти* в додатку «Дія» до паперових, повідомляє портал МВС.
Закон «Про внесення змін до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» закріплює визначення термінів «е-паспорт», «е-паспорт для виїзду за кордон».

Такі паспорти будуть формуватися за бажанням особи, на ім’я якої оформлено паспорт громадянина України у формі карти або паспорт громадянина України для виїзду за кордон, оформлених із застосуванням засобів реєстру, і можуть пред’являтися на території України для посвідчення особи і підтвердження громадянства крім випадків перетинання державного кордону України, крім випадків необхідності підтвердження особи громадянина України при в’їзді в країну; для в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї; в’їзду, перебування, проживання або пересування в межах прикордонної смуги, виходу в територіальне море та внутрішні води України.
В е-паспортах буде наявна інформація про місце проживання та код платника податків.
Закон вступить в силу 23 серпня 2021 року.

Нагадаємо, що прийнятий Верховною Радою України Закон №2695 від 16 лютого 2021 року передбачає, що нарівні з паперовими в додатку «Дія» можна використовувати посвідчення водія, свідоцтво про реєстрацію транспорту та автоцивілку. Закон набуде чинності після його опублікування.

Тетяна Юганова

*Цифровий паспорт — це цифровий аналог паперових документів у мобільному застосунку «Дія». У електронному вигляді відображається інформація, яку містить ID-картка та біометричний закордонний паспорт громадянина України.

"ВК" у PDF