Актуально

Народний депутат України Олесь Довгий коротко про місцеві вибори 2020 року

Народний депутат України Олесь Довгий коротко про місцеві вибори 2020 року
П’ятого вересня розпочався виборчий процес, який сформує нові місцеві ради. Ці вибори пройдуть відповідно до нового виборчого кодексу. Новими будуть і території проведення виборів. Загалом усе, дійсно, оновиться: від голів ОТГ до депутатського корпусу на місцях і самого виборчого принципу. І поки процес набирає обертів, ми поспілкувалися з народним депутатом України Олесем Довгим, про його позицію щодо майбутніх виборів.
— Отже, Олесю Станіславовичу, ви не агітуєте за жодного кандидата і жодну партію?

— Дивіться, Кіровоградщина має велику територію. Усюди можна знайти професіоналів, що мають чітку програму для розвитку територій. За ці роки ми мали можливість співпрацювати із багатьма сильними місцевими очільниками, лідерами думок і професіоналами місцевого самоуправління, що давало реальні результати. Нове законодавство змушує їх висуватися від різних політичних сил. Але мій пріоритет — це інтереси громад усіх територій, а не окрема людина чи партія. Тому я вважаю, що повинен лишатись над процесом і потім конструктивно працювати з тими, кого оберуть громади.

— Вам однаково? Громади довіряють вам і, ймовірно, прислухалися до вашої думки.

— За час нашої роботи ми зіштовхнулись із ситуацією, коли до мене звертаються не лише із проханнями, які стосуються роботи нардепа, але із проханнями на кшталт: спиляти гілку, яка стукає у вікно, або провести ремонт асфальтного покриття на прибудинковій території тощо. Мені дуже приємно, що люди довіряють та розуміють, що я можу допомогти. Але завдання народного депутата полягає в іншому. Насамперед, увесь парламент, і я зокрема, маємо працювати над всеукраїнськими законодавчими ініціативами, працювати у профільному комітеті та формувати нові якісні пропозиції для покращення тієї чи іншої сфери функціонування усієї країни. Звісно, у всіх своїх ініціативах я орієнтуюся на проблеми та потреби громадян Кіровоградщини та намагаюся їх вирішити доступним мені способом. Але вирішення ось таких звернень, про які я сказав, лежать у полі діяльності місцевих владних органів, і вони, першочергово, мають працювати з ними. Тому, беручи до уваги той факт, що до моєї думки будуть прислухатися, я звертаю увагу громадян на одне: орієнтуйтеся на програми кандидатів, що формуються на вирішенні проблем громад, на уміння кандидата якісно та результативно працювати на територіях із знанням та кроками щодо вирішення цих проблем.

— Тобто ви підтримаєте будь-який вибір громади, навіть якщо переможець буде вам особисто не до вподоби?

— По-перше, переможців не судять. По-друге, вибір цілої громади для мене найважливіший показник довіри. Кому довіряє громада — з тим ми працюватимемо. Ми гнучкі, відкриті до співпраці. По-третє, особисті вподобання не відіграють ніякої ролі, якщо ми говоримо про згуртування наших дій та знань, щоб разом працювати на користь та благополуччя тієї чи іншої громади.

— Давайте згадаємо ситуацію із минулими місцевими перегонами у місті Світловодську. Тоді ви також не втручались у процес і залишили вибір на розсуд громади. У результаті: опалювальний сезон зірвано, місто набралося нових проблем, старі питання не вирішені, мер відсторонений з посади. Та і ви неодноразово говорили про неможливість знайти спільну мову і виражали своє невдоволення діяльністю місцевого керманича...

— Ситуація зі Світловодськом, дійсно, є показовою. Працюючи, ми не переслідуємо жодного особистого інтересу на територіях, окрім як підтримати громаду. Нам достатньо, щоб на місці була людина, яка щиро хоче працювати для своїх виборців. З такими людьми у синергії ми даємо реальні результати: подивіться на мої звіти та успіхи, яких нам спільно із іншими громадами вдалося досягнути. Єдиним винятком у нашій роботі є Світловодськ. Минулого разу його очільником стала випадкова непрофесійна людина, яка ставила свої амбіції вище за світловодців і була абсолютно не готова до співпраці. Багато проєктів, які я відстоював на вищому рівні, зупинялось у реалізації саме на етапах, якими належало займатися виключно міській владі. Це прикрий приклад. Сподіваюся, мешканці міста зроблять висновок і цього разу будуть більш уважними у своєму виборі.

Проблему відсутності опалення у Світловодську минулого року мені доводилося вирішувати замість мера самостійно на рівні міністрів, губернатора, керівників підприємств. І кризову ситуацію вдалося змінити лише після того, як я втрутився. Саме тому від нового керівництва я очікую стратегію по комплексному вирішенню цього питання на місцевому рівні, а також шляхів вирішення проблеми освітлення міста, розв’язання жахливої екологічної ситуації зі сміттям, що заважає громадянам дихати, приведення до ладу паркової зони в центрі міста.

— Підтримую, що кожен громадянин свідомий, вже має певний досвід помилок і досягнень, але якщо не контролювати цей процес — до влади може прийти будь-хто.

— За 5 років роботи можливо побачити, що і хто потрібний місту, селищу, ОТГ. Починаючи із 2016 року, ми мали змогу працювати із Великоандрусівською та Дмитрівською ОТГ. За цей час люди не просто зрозуміли, що таке ОТГ, у чому їхня перевага, а й усвідомили, що саме необхідно їхній громаді та якого лідера вони хочуть бачити. Мої особисті зустрічі та спілкування з громадянами інших територій дало мені змогу упевнитися, що більшість також має чітку позицію та критерії, яким має відповідати майбутній очільник. Усі діючі голови, небайдужі громадяни, хто дійсно працював, а не просто говорив, мають високий показник довіри у населення, а отже і великий шанс бути першими у цих перегонах. А на прикладі міста Світловодська, де керівник просто провалив свою роботу, ви розумієте, – жодних шансів на перемогу не буде.

— Ви цілком довіряєте вибору громади?

— Звісно, і працюватиму далі незалежно від результатів виборів. Насамкінець, я прошу кожного кандидата вести чесну боротьбу і бути готовим після перемоги до важкої роботи задля розвитку громади, яка вас обере. А виборців — дивитися безпосередньо на людину, її професійні якості та вміння якісно управляти на місцях. Вірю в нас і правильний вибір кожного!

— Щиро дякуємо!

Анастасія Павлова

"ВК" у PDF