Актуально

1.5 мільйона на благодійність — реальна допомога чи просто піар?

1.5 мільйона на благодійність —  реальна допомога чи просто піар?
«COVID-19», «панедемія», «карантин» — за останній час стали одними із найуживаніших слів не лише в нашому щоденному спілкуванні, а й у всіх ЗМІ. Це ті слова та явища, які ще декілька місяців тому не мали для нас ніякого значення, а сьогодні фокусують на собі увагу усього світу.
Основна задача нашої редакції сьогодні — це оперативно та якісно інформувати вас про те, що відбувається на Кіровоградщині в умовах пандемії, висвітлювати загальнонаціональні та світові тенденції у боротьбі із коронавірусом та задовольняти ваші інформаційні запити. Одними із останніх запитів стали часті запитання від вас, наші читачі, стосовно роботи благодійного проєкту «Діємо Разом» Благодійного фонду «Можемо Разом». У попередніх випусках про організацію роботи проєкту нам розповідала директор Фонду Оксана Гуляєва. Цього разу ми поспілкувались із представником Фонду, помічником-консультантом народного депутата України Олеся Довгого Анною Трубаченко, яка контролює роботу проєкту «Діємо Разом» безпосередньо на Кіровоградщині.

Збір даних про потреби медзакладів, поставки необхідних товарів індивідуального захисту до них, комунікація із лікарями — ось основні напрями роботи Анни Трубаченко в межах проєкту «Діємо Разом».

— Анно, вітаю! Благодійний фонд «Можемо Разом» працює вже майже 11 років. Це чи не найперший його проєкт,
спрямований на підтримку медиків. Чому саме такий вибір?


— Вітаю! Уся ситуація, яка зараз склалась навколо COVID-19 повністю підтверджує правильність вибраного вектору фонду «Можемо Разом» і запуском проєкту «Діємо разом». А саме придбанням засобів індивідуального захисту для медичних працівників, адже вони, як показала практика стали найбільш вразливою категорією, яка потребує підтримки.

— На офіційній сторінці народного депутата Олеся Довгого була інформація про залучення до проєкту значної суми спонсорських коштів. Першочергово це було 1.5 млн грн. Але навіть поверхнево порахувавши очевидно, що засобів закуплено на значно меншу суму. Де інші кошти і чи є звітність про їхнє використання?

— Так, у проєкт дійсно було залучено досить значну суму від соціально-відповідальних підприємців нашого регіону, а це Віктор Король, Сергій та Олександр Тарасови, Микола Монашок, Михайло Литвиненко, Сергій Кузьменко, Юрій Скічко, Андранік Тартикян, Михайло Бур’янський, Іван Марон, Олег Медяник. Величезна їм за це подяка! Це дійсно так, кошти, що поступили від благодійників не використалися в повному обсязі під час перших закупок засобів індивідуального захисту. Це свідома політика Фонду, адже ситуація з коронавірусом змінюється кожного дня і відповідно змінюються потреби. У середньому двічі на тиждень представниками Фонду здійснюється моніторинг потреб медичних установ, ситуація з захворюваністю тощо. Також відслідковуємо як змінюється ситуація із тим, що надає держава. Варто пам’ятати і розуміти, що у Фонду немає задачі перебрати на себе функції держави, натомість — підставити їй плече. Відповідно
до цього формуються нові поставки. Якщо ви встигли помітити, то у межах проєкту «Діємо Разом» було надано вже другу хвилю допомоги, планується третя. Щодо звітності, то вона безумовно здійснюється перед людьми, чиї кошти були залучені. Усі відповідні документи (акти, сертифікати, кошториси) супроводжують кожну видачу засобів.

— За яким принципом у Фонді ви обираєте куди поставляти товар? Станом на сьогодні до різних закладів надійшла різна кількість і асортимент засобів індивідуального захисту, чому?

— Ми не визначаємо це самостійно. Від кожного керівника закладу, що отримав допомогу, ми попередньо отримали звернення з переліком засобів яких вони потребують. Це і впливає на визначену кількість переданих нами засобів.

— Навіщо ви передаєте засоби по декілька разів, адже можна зібрати усю необхідну кількість товарів і за одну пе-редачу забезпечити усі потреби медзакладу? Чи це просто хороший інформаційний привід і можливість зайвий раз пропіаритись у ЗМІ?

— Розтиражована думка (посміхається — ред.).Насправді, як я вже зазначила, представниками Фонду постійно здійснюється моніторинг потреб, які змінюються в залежності від ситуації. Наприклад такі засоби як рукавички, антисептики та звичайні медичні маски потребуються постійно — адже вони використовуються і розходяться кожного дня, відповідно потреба в них є постійно. А є засоби, які або акумулюються і потребують ситуативного використання, наприклад при безпосередній роботі з хворими на COVID-19 (респіратори, захисні костюми). Або купуються одноразово і є предметами довгострокового користування, як ось розпилювачі для обробки приміщень, захисні щитки які просто потребують обробки для подальшого використання. Звісно, до цього часу є також великий дефіцит певних товарів. Наприклад, костюми біозахисту, які так потрібні медикам, сьогодні знайти практично не реально і партії, які нам вдається купити, дуже обмежені. Крім того зараз ситуація в районах трохи відрізняється залежно від наявності чи відсутності хворих, відповідно і потреби в кожного різні, на які ми реагуємо досить оперативно.

— Погодьтесь, не завжди. Наприклад, з оголошення про залучення коштів до першої поставки пройшло досить немало часу. Чим ви займались протягом цього періоду?

— Цей час був витрачений на пошук сертифікованих виробників та товарів, які на початку епідемії були у великому дефіциті. Деякі поставки ми чекали з-за кордону. Деякі виробники тільки почали виробництво та ще не пройшли сертифікацію. Зараз ситуація більш стабільна, але залишається шалений ажіотаж на ринку.

— Кожного разу під час передачі засобів разом із вами постійно журналісти, як наслідок велика кількість фото і постів у фейсбуці. Як щодо того, що добро повин-но бути тихим?

— По-перше, ми публічно заявили про залучення коштів і відповідно маємо публічно озвучити їх використання. По-друге, до нас долучилися представники місцевого бізнесу, а ми вважаємо, що люди мають про них знати. І по-третє, публічність і розголос може до-помогти нам долучити до проєкту додаткових донорів, адже ми не знаємо скільки протри-ває ситуація з короновірусом, а гроші мають особливість закінчуватися.

— Скільки закладів за більше, ніж місяць своєї роботи ви встигли охопити?

— Нами вже надана допомога медич-ним закладам міст Світловодська, Знам’янки, Світловодського, Знам’янського, Олександрівського, Новгородківського, Онуфріївського районів. Це заклади первинної, вторинної ланки та екстреної допомоги. Також певну частину індивідуальних засобів було надано терцентрам та відділу поліції, адже в їх працівників високий рівень контактності з людьми. Загалом на сьогодні надано понад 42 тис. одиниць товару до 20-ти закладів.

— Все таки, з власного досвіду що найбільш дестабілізує ситуацію у вашій роботі?

— Чутки! Чутки, домисли, висновки квазієкспертів. Ситуація з COVID-19 і без того складна своїм балансуванням над прірвою паніки через об’єктивну відсутність якоїсь сталої інформації. Це стає приводом для поширення різних категорій чуток, думок так званих експертів, що ширять неправдиву або неперевірену інформацію.

— Особисто для вас, що найскладніше в процесі вашої роботи? Що може зіпсувати настрій?

— Коли після нічних підготовок актів прийому-передачі, ранкових фасувань засобів захисту відповідно до потреб, переїзду між районами, стомлений заходиш у Фейсбук, щоб побачити звіт про зроблену добру справу, а бачиш критику зі сторони людей, які не зробили нічого. Але заради справедливості хочу зазначити, що є люди, які пропонують свою допомогу і готові підтримати хоча б мо-рально. Це повертає сили та віру в людство! Ми з усім впораємось, якщо будемо разом йти в одному напрямі!

— Анно, ми дякуємо за те, що ви робите з усією командою проєкту «Діємо Разом». Бажаємо вам менше засмучуватись, а більше надихатись вдячністю і, звісно, міцного здоров’я. Бережіть себе!

"ВК" у PDF