Актуально

За які закони вже проголосували депутати?

За які закони вже проголосували депутати?
Верховна Рада у перший свій повноцінний тиждень працювала на шаленій швидкості, яку вже охрестили турборежимом, але проголосувала за багато реформ.
Отож, проголосували за закон про імпічмент. Ухвалили за основу всі законопроєкти, які стосуються антикорупційної і судової реформ.
Зокрема про перезапуск органів, які мають перезавантажити суди, і наполовину скоротили склад Верховного суду. А також вирішили розвантажити Антикорупційний суд. Туди передаватимуться лише справи про топкорупцію, які розслідувало НАБУ. Крім того ініціювали перезапуск органу з перевірки декларацій — Нацагенства із запобігання корупції. А ще депутати вирішили повернути відповідальність за незаконне збагачення, яку на початку 2019 скасував суд. У цьому ж законопроєкті запровадили механізм цивільної конфіскації. Окрім цього депутати вирішили, що допомагати ловити хабарників правоохоронцям мають усі громадяни. Для цього за основу прийняли закон про захист викривачів корупції. Спіймав корупціонера — після вироку суду отримай 10% від конфіскованих у нього збитків державі. А ще парламентарі взялись боротися з бізнесом у тіні. Хочуть зобов’язати всіх торговців встановити касові апарати. (Раніше таке зобов’язання стосувалося лише підприємців з доходом більше одного мільйона гривень). Завершили ж депутати тиждень звільненням всього складу Центральної виборчої комісії, хоч тій всього рік, а ініціював це рішення президент. Причину назвав досить формальну — 28 скасованих скасованих судом рішень.

Звісно ж решта партій, та і сама ЦВК назвали таке рішення суто політичним. У результаті 341 проголосували «за». У такому ж темпі депутати планують призначити новий склад, де більшість належатиме «Слузі народу». Також вже цього тижня депутати можуть попередньо схвалити проєкт бюджету на 2020 рік. Що ж стосується турборежиму, у президентській фракції згодом таки визнали темп зашвидким. Як працював у парламенті цього тижня мажоритарник від 102-го одномандатного виборчого округу Олесь Довгий? Він взяв участь в усіх пленарних засіданнях та в усіх засіданнях комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

Народний обранець підтримав наступні законопроекти щодо: скасування депутатської недоторканності; зменшення конституційного складу Верховної Ради України; початку роботи Вищого антикорупційного суду; повернення відповідальності за незаконне
збагачення; здійснення автоматичного габаритно-вагового контролю вантажівок на дорогах.

Підтримка цих законопроектів — це виконання передвиборної програми та обіцянок, даних під час передвиборчої кампанії. Слідкуємо за роботою народних обранців і надалі.

Тетяна Юганова
(за матеріалами 24tv.ua)

"ВК" у PDF