Актуально

У 8 районах області зросла кількість хворих на туберкульоз

У 8 районах області зросла кількість хворих на туберкульоз
Нещодавно під керівництвом першого заступника голови обласної державної адміністрації Сергія Коваленка відбулося засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу. Було детально проаналізовано стан проведення заходів з профілактики туберкульозу та ВІЛ- інфекції/СНІДу в Новгородківському та Устинівському районах, де ситуація із захворюваністю залишається напруженою. Також розглянуто результати моніторингу та оцінки ефективності обласної цільової програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДУ в області за 2018 рік.
Заступник директора обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я України Надія Оперчук на засіданні ради повідомила, що захворюваність туберкульозом органів дихання становила 62,5 одиниці на 100 тисяч населення, що на 6% нижче, ніж попереднього року. Однак, у порівнянні із загальнодержавними показниками, область займає друге місце по Україні. Всього за 2018 рік зареєстровано майже 600 випадків вперше діагностованого туберкульозу, з них 13 - у дітей.

Торік ріст захворюваності відбувся у Компаніївському, Онуфріївському, Гайворонському, Благовіщенському, Голованівському, Устинівському, Маловисківському, Олександрійському районах.

Однією з причин поширення захворюваності в області фахівці вбачають недостатній рівень охоплення населення обстеженням на первинній ланці. Ускладнює ситуацію й те, що в області працює лише один з чотирьох пересувних флюорографів. Решта потребує ремонту. Тому для врегулювання цього питання розглянуто пропозицію щодо можливого залучення місцевих органів влади до придбання хоча б трьох мобільних флюорографів за принципом співфінансування з місцевих бюджетів.

Кіровоградська облдержадміністрація

"ВК" у PDF