Актуально

Виборчий процес відбувається демократично й у встановлені терміни, — голова ОВК 102

Виборчий процес відбувається демократично й у встановлені терміни, — голова ОВК 102
Лишається менше тижня до дня позачергових парламентських виборів. Увага людей прикута до роботи окружних виборчих комісій. Ті виборці, які хочуть тимчасово змінити місце голосування, можуть подати заяву до органів ведення державного реєстру до 15 липня включно. Перевірити себе в списках можна безпосередньо на виборчій дільниці.
Про те, чи всі ДВК сформовані, чи є «дефіцит» людей і з якими проблемами зіштовхуються члени ОВК під час виборчого
процесу — говоримо з головою ОВК 102 виборчого округу Сергієм Тягнієм.

— Сергію Володимировичу, як відбувалася процедура
формування ДВК та хто увійшов до керівного складу дільничних виборчих комісій?


— У нашому 102 окрузі всього 185 дільниць. Усі вони вже сформовані і, як то передбачав закон, були відкриті 8 липня та проведені перші засідання. Ми намагалися формувати дільниці так, аби був певний відсоток людей, які вже мають досвід роботи на виборах. Хоча були такі випадки, коли призначені голова чи секретар на першому ж засіданні відмовлялися від цієї посади, бо боялися великої відповідальності. Тоді до нас надходили подання про заміну. Ми швидко реагували, замінювали керівників ДВК більш досвідченими людьми. Це абсолютно нормальний робочий процес.

— Чи були спроби тиску або підкупу членів ОВК з боку політичних сил чи окремих кандидатів?

Я знаю, що на деяких округах такі намагання дійсно були. Але в нас на окрузі все добре, ми працюємо у звичайному режимі. Деколи, правда, доводиться працювати й до ночі, але ніхто із членів ОВК не скаржиться, бо всі розуміють: наше завдання — організувати виборчий процес належним чином.

Був випадок, коли на одному із засідань уповноважений від політичної партії вів себе не зовсім адекватно — викрикував,
перебивав голову, намагався висловити свою думку. Але це його право. Ми внесли його окрему думку до протоколу
засідання та продовжили свою роботу. Жодних суттєвих порушень, на щастя, у нас не було.

— Часто на дільницях є проблеми із матеріально-технічним забезпеченням. А яка ситуація на 102 окрузі?

Ми зіштовхнулися з такою проблемою, що три наші дільниці розміщені в приміщеннях комерційних структур. І коли люди прийшли на перше засідання ДВК, їх просто не пустили всередину. Тому члени ДВК змушені були проводити це засідання біля будівлі. Звісно, нам треба було оперативно вирішувати цю проблему, і ми справилися — домовилися з цими приватними організаціями й уклали з ними договір оренди. Кошти на оренду приміщень, а також на канцтовари, транспортні послуги (доставку виборчої документації, бюлетенів, скриньок, кабінок) закладені в бюджеті ОВК. Тому проблеми вирішили, і можу впевнено сказати, що всі 185 дільниць нашого округу вже повністю устатковані.

— Чи часто до ОВК звертаються виборці і з якими проблемами?

Так, люди приходять до нас переважно для того, аби уточнити, чи є вони в списках. Особливо хвилюються люди похилого віку. Але в нас немає списків, тому ми відправляємо людей на дільницю або в Держреєстр виборців. Насправді це добре, що людям не байдуже і вони заздалегідь перевіряють, чи зможуть проголосувати в день виборів.

— Пане Сергію, чи є у Вас якісь побоювання стосовно самого дня виборів на Вашому окрузі?

Я працюю на цьому окрузі не вперше й чесно вам скажу: у нас ніколи не було жодних провокацій чи інших неприємностей.
Завжди вибори проходили спокійно, з дотриманням закону. Сподіваюся, що й цього разу в день виборів у нас все буде добре, принаймні всі члени комісії налаштовані досить позитивно. Маю надію, що всі дільниці в нас відкриються вчасно і ніщо не буде перешкоджати волевиявленню громадян. Людям же хочу нагадати, що від голосу кожного з нас залежить майбутнє нашого краю. Тож запрошуємо всіх, кому виповнилося 18 років, відвідати виборчі дільниці. Вони працюватимуть для вас з 8:00 і до 20:00 у неділю 21 липня. Обиратимемо
партію та кандидата-мажоритарника. Це два різні бюлетені. Дуже важливо не помилитися й поставити одну позначку в кожному бюлетені: за партію і за кандидата в народні депутати, з яким ви пов’язуєте роботу наступних 5-ти років тут — на Кіровоградщині. Тож не забувайте паспорта і приходьте голосувати з хорошим настроєм.

Дмитро Петренко

"ВК" у PDF