Актуально

Правила правової поведінки: поведінка у магазині

Правила правової поведінки: поведінка у магазині
Сьогодні «Вісник Кіровоградщини» започатковує нову рубрику — «Правила правової поведінки». Мета проста — розповісти про ваші права у звичайних життєвих ситуаціях, додати вам впевненості та навчити засадам правового самозахисту. Першою темою буде «Поведінка у магазині». Роз’яснення надає адвокат, працівник громадської приймальні Олеся Довгого Наталія Чирочка.
Майже щодня ми або забігаємо до маленького магазинчику, або заходимо в супермаркет, або просто щось купуємо у кіоску. До якого б магазину ви не завітали, пам’ятайте, правила торгівлі однакові.

1. Якщо продавець вимагає від вас дрібні гроші або звучить улюблена фраза «пошукайте без здачі».

Забезпечити наявність дрібних купюр чи монет, щоб було чим віддати решту покупцю, — обов’язок касира/продавця, який уповноважений приймати гроші за товар. Це чітко визначено у п. 23 Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих послуг. Також касир/продавець зобов’язаний приймати без обмеження всі банкноти і монети Нацбанку в тому числі й зношені.

Звісно, якщо ви завітали до маленького магазину, піднімати скандал з цього приводу сенсу немає, але ви маєте знати своє право і за бажанням зробити відповідний запис у книзі відгуків та пропозицій.


2. Контролюйте касира та свої покупки.

Зазвичай у магазині ми навіть не дивимося на касира, бо в цей час ми готуємося до сплати та складаємо покупки. У чек біля каси ми теж не дивимось. За таку неуважність інколи доводиться розплачуватись.

Касир може помилково (або не помилково) порахувати вам один і той же товар двічі або не провести по касі якийсь товар, і тоді вам доведеться спілкуватись з охоронцем, бо він звинуватить вас у крадіжці. Також ціна, вказана в чеку може не співпадати з цінником. Тож не лінуйтесь та перевіряйте чеки, не відходячи від каси.


3. Якщо вам дали чек, і там зазначена зовсім інша ціна, ніж на ціннику.

Пам’ятайте, ви маєте право придбати товар по тій ціні, яка вказана в ціннику. Відповідно до п. 6 Інструкції про порядок позначення роздрібних цін на товари народного споживання у підприємствах роздрібної торгівлі та закладах ресторанного господарства, інформування споживача про роздрібні ціни на товари здійснюється тільки за допомогою ярликів цін (цінників). До того ж цінник — це пропозиція укласти публічний договір (ст. 633 Цивільного кодексу України), за яким підприємець бере на себе обов’язок здійснити продаж товару кожному, хто до нього звернувся. Пропозиція укласти публічний договір повинна містити основні умови договору, в тому числі ціну.

Тож якщо ви помітили різницю між цінником та цифрою в чеку, поверніться в торговельну залу, зніміть цінник та разом з чеком та цінником відправляйтесь до адміністратора або керівника магазину. Якщо ваші законні вимоги про компенсацію невиправданих витрат не чують, ви можете викликати поліцію. Якщо ваш час вам дорожче — не полінуйтесь ввечері написати скаргу до територіального управління захисту прав споживачів.


4. Вам потрібно сфотографувати якійсь товар або відзняти його, а у магазині великими літерами написано, що фотографувати та знімати відео заборонено.

Така заборона — незаконна. Стаття 34 Конституції України говорить: кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб — на свій вибір. Те саме дозволяє й Закон України «Про інформацію». А от знімати на фото або відео працівників магазину без їх згоди заборонено.


5. Чи можуть не пускати до магазину з речами?

Якщо ви заходите до супермаркету або іншого магазину з відкритими прилавками і вже маєте при собі сумку з покупками, то вам запропонують здати речі до камери схову. Така вимога буде правомірною, якщо у вас у сумці є речі аналогічні тим, що продаються у магазині. В іншому випадку вам повинні забезпечити доступ в торговельний зал без надавання речей на зберігання.


6. Чи відповідає магазин за збереження речей у камері схову?

Відповідає, навіть якщо над камерами схову написано, що адміністрація закладу відповідальності за збереження речей не несе. Статті 936, 937, 950 Цивільного кодексу України визначають, що передача речей на зберігання може підтверджуватися номерним жетоном (ключ від камери схову завжди містить номер або інші індивідуальні ознаки), а за втрату речі, прийнятої на зберігання, відповідальність несе зберігач.

Це — теорія. На практиці краще не класти в камери схову дійсно дорогі речі, бо перед вами постане обов’язок доводити, що ви поклали туди саме ноутбук або фотоапарат.


7. Чи має право охоронець магазину обшукувати вас чи вашу сумку?

Ні, не має. Охоронник має право затримати осіб, що порушують закон, застосовувати фізичну силу та спеціальні засоби у випадках, пов’язаних з загрозою життю, здоров’ю або цілісністю майна. Однак ні перевіряти документи, ні оглядати речі без вашої згоди вони права не мають, це право лише правоохоронних органів.


8. Якщо ви випадково зіпсували товар, наприклад, розбили пляшку дорогого вина.

Ситуація: ви йшли вздовж полиці з вином, не розійшлись з іншим покупцем та зачепили пляшку дорого вина. У результаті пляшка вина розбита вщент, і співробітник магазину пропонує (вимагає) її «купити». Така вимога буде неправомірною. Закон України «Про захист прав споживачів» забороняє примушувати споживача купувати товар неналежної якості або асортименту. У такому випадку має бути складений акт про шкоду, спричинену магазину на підставі якого магазин може подати позов до суду, де йому доведеться доводити розмір заподіяної шкоди та той факт, що шкода була заподіяна з вашої вини. Якщо ж співробітники магазину не знають та не чують норм закону і агресивно вимагають у вас компенсацію за ту пляшку, не соромтесь та викликайте поліцію.

"ВК" у PDF