Світловодський район
Актуально / Влада / Суспільство

Не дамо закрити Власівську музичну школу!

Не дамо закрити Власівську музичну школу!
До редакції газети «Вісник Кіровоградщини» звернулися батьки учнів Власівської дитячої музичної школи, стурбовані інформацією про можливе закриття школи.
У листі за підписом 90 осіб, зокрема, зазначено: «Ми дуже стурбовані, бо наші діти будуть позбавлені права на навчання, що суперечить закону України «Про позашкільну освіту». На сьогоднішній день оплата за навчання (170 грн) є і так найвищою в Кіровоградській області, а нам пропонують додати до неї мінімум 150 гривень на проїзд до міста Світловодськ. До того ж маленькі діти не зможуть добиратися самостійно».

Наведені у листі і приклади неабияких здобутків вихованців школи, зокрема, Тимура Кулієва, Ольги Пасько та Андрія Зубкіна, про успіхи яких писала і наша газета. Аби розібратися у ситуації, ми звернулися за коментарями до селищного голови Власівки Анатолія Бабаченка, який, власне, і повідомив батькам інформацію про можливе закриття музичної школи: «Під час засідання виконавчого комітету Світловодської міської ради було озвучено інформацію про можливе закриття Власівської музичної школи, яку нині відвідують 50 дітей. Я особисто — проти такої перспективи, адже це утиск власівчан! Тому я терміново підняв це питання, і пішов на захист своєї громади. Ще три тижні тому я звернувся до міського голови Валентина Козярчука з цього приводу, але відповіді поки що не отримав. Чесно кажучи, ми заробляємо достатньо коштів, і могли б дофінансовувати музичну школу так само, як ми дофінансовуємо і селищний будинок культури, і дитячий садочок, і бібліотеку, але, на жаль, відповідно до Бюджетного кодексу, нам не дано такого права. Якщо ж відбудеться об’єднання громад, і Власівка буде населеним пунктом обласного підпорядкування, ми зможемо утримувати музичну школу без проблем, адже промисловість на нашій території працює, і кошти ми отримуємо».

Наразі ж музична школа фінансується з міського бюджету, в якому, як зазначила в коментарі нашій газеті начальник управління культури і туризму виконавчого комітету Світловодської міської ради Надія Клокар, коштів на культуру катастрофічно не вистачає: «Ніяких офіційних наказів щодо закриття Власівської музичної школи я не видавала. Але ситуація, яка нині склалася — критична і загрозлива для всієї галузі, адже лише на заробітну плату працівникам культури до кінця року не вистачає 3 мільйони 695 тисяч гривень. Це з урахуванням 20% доплати за престижність у школах і 50% надбавки бібліотекарям. Без надбавок ця сума становить 2 мільйони 200 тисяч гривень, але і їх немає. Згідно з Бюджетним кодексом, я, як розпорядник коштів, несу відповідальність за своєчасну виплату заробітної плати працівникам, і маю право утримувати їх кількість лише в межах кошторису. І якщо коштів на фінансування заробітної плати не вистачає — я повинна за два місяці попередити працівників про можливе скорочення. Аби не допустити цієї ситуації, я звернулася до обласного депутата Костянтина Каспрова, який уже підняв це питання на обласній депутатській комісії, звернулася до обласного Департаменту культури, яке, в свою чергу, звернулося до губернатора, і я дуже сподіваюся, що область, з урахуванням наших високих показників, виділить нам додаткове фінансування. Але це питання може вирішитися лише наприкінці травня, коли відбудеться пленарне засідання обласної сесії. Натомість я звернулася до народного депутата України Олеся Довгого з метою недопущення закриття позашкільних навчальних закладів, адже наші школи є єдиною початковою ланкою професійної освіти, які видають свідоцтва».

Звернулися до приймальні Олеся Довгого і батьки учнів Власівської музичної школи. І народний депутат не забарився з відповіддю. «Розвиток культури, освіти і спорту — один з важливих напрямків, які підтримує народний депутат, бо за молоддю — майбутнє, — зазначив у коментарі «Віснику Кіровоградщини» помічник-консультант Олеся Довгого Антон Пустовой.Тож, Олесь Довгий надав депутатський запит до місцевої влади щодо недопущення закриття Власівської дитячої музичної школи та забезпечення її належного фінансування, який був озвучений на засіданні Верховної ради позаминулої п’ятниці».

Будемо сподіватися, що депутатський запит буде належним чином опрацьовано і кошти на фінансування музичної школи таки буде знайдено.

"ВК" у PDF