---
Актуально / Суспільство

Ці святі для України дні…

Ці святі для України дні…
Ці травневі дні були й залишаються для нашого народу особливими – днями пам’яті про подвиг наших пращурів у роки Другої світової війни, гордості за героїчне минуле нашої країни, радості Перемоги над нацизмом та, водночас, днями болю і скорботи за загиблими в цій боротьбі.
«З метою гідного вшанування подвигу Українського народу, його визначного внеску у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловлення поваги усім борцям проти нацизму, увічнення пам’яті про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів» ще в 2015 Президентом України Петром Порошенком було підписано Указ про щорічне відзначення 8 травня Дня пам’яті та примирення. Таким чином Україна розпочала нову традицію святкування Великої Перемоги — в європейському дусі, адже відповідно до Резолюції Генеральної Асамблеї ООН, 8 та 9 травня відзначаються в Європі як Дні пам’яті та примирення ще з 2004 року.

З’явилася у святкуванні цього дня і нова для нашої країни символіка — квітка червоного маку, яка вже більше ста років у Західній Європі, Північній Америці та Австралії є символом пам’яті жертв усіх військових та цивільних збройних конфліктів. В Україні вперше цей символ був використаний у 2014 році під гаслом «Ніколи знову», коли Україна приєдналася до європейської традиції відзначення Дня пам’яті та примирення, а з 2015 року гаслом відзначення свята стали слова: «Пам’ятаємо. Перемагаємо». Дизайн нового символу Дня пам’яті та примирення і Дня Перемоги було розроблено харківським дизайнером Сергієм Мішакіним за ініціативи Українського інституту національної пам’яті.

У цьому році, відповідно до Указу Президента, у святкові дні, 8 та 9 травня, у Києві, обласних центрах та інших населених пунктах передбачено проведення меморіальних, урочистих та культурно-мистецьких заходів за участі представників виконавчої влади, територіальних громад, громадських об’єднань, учасників антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях, представників волонтерського руху, духовенства та молоді. З афішею святкових заходів, що відбудуться в районах Кіровоградщини ви можете ознайомитися тут.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF