Світловодський район
Актуально / Суспільство

До 31 – ої річниці…

До 31 – ої річниці…
Виповнюється 31 рік, як відбулася наймасштабніша техногенна катастрофа за весь час використання атомної енергетики - аварія на Чорнобильській атомній електростанції.
26 квітня 1986 року о 1-23-44 за київським часом сталася найбільша техногенна аварія в історії людства - з різницею у дві секунди відбулись два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС, в результаті яких сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі в 1945 році.

Згідно з архівними даними, вночі о 1:23 на четвертому енергоблоці ЧАЕС в результаті серії теплових вибухів був повністю зруйнований реактор. Значна кількість радіоактивних речовин потрапила в навколишнє середовище. Аварія розцінюється як найбільша у своєму роді за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих та постраждалих від її наслідків людей, так і за економічними збитками.

Наразі так звана зона відчуження у 30 кілометрів навколо станції, встановлена у 1986 році після евакуації населення, є забороненою для вільного доступу. Ця територія зазнала інтенсивного забруднення довгоживучими радіонуклідами внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

У 1986 р. було евакуйовано майже 116 тис. чоловік у різні куточки нашої держави.

У Світловодському районі проживають 106 осіб постраждалих від Чорнобильської катастрофи. З них 2 інвалідів – ліквідаторів, 25 дітей.

Світловодською райдержадміністрацією розроблено план заходів до 31 –ої річниці Чорнобильської катастрофи, а саме:

- передбачення у проекті місцевого бюджету кошти для фінансування соціально-економічного забезпечення осіб, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС;

- посилення захисту даної категорії громадян та проведення медичними закладами диспансеризації інвалідів з числа учасників ліквідації наслідків на Чорнобильській АЕС та дітей потерпілих осіб;

- проведення «уроків мужності», зустрічей з ліквідаторами, виставок – експозицій, тематичних заходів тощо;

- 26 квітня 2017 року проведення благодійного вечора-реквієму до роковини Чорнобильської катастрофи та тематичної години «Під полиневою зорею».

"ВК" у PDF