---
Актуально / Влада

З початку 2016 року учасникам АТО видано 6950 наказів про розроблення та затвердження проектів землеустрою та надання земельних ділянок

З початку 2016 року учасникам АТО видано 6950 наказів про розроблення  та затвердження проектів землеустрою та надання земельних ділянок
28 жовтня під головуванням заступника голови обласної державної адміністрації Андрія Коломійцева відбулося чергове засідання комісії з питань забезпечення реалізації учасниками антитерористичної операції конституційних прав на отримання земельних ділянок.
Зокрема йшлося про стан надання на Кіровоградщині у власність земельних ділянок та про зарезервовані земельні ділянки для учасників АТО.

Було зазначено, що хоча рік розпочався з конфліктної ситуації, яка переросла у «солдатський бунт», керівництвом Держгеокадастру було вжито ряд заходів щодо стабілізації ситуації у напрямку надання земельних ділянок учасникам АТО, підвищено темп видачі наказів з передачі їм земельних ділянок.

За словами Володимира Кривого, начальника управління землеустрою та охорони земель Головного управління Держгеокадастру в області, з початку поточного року видано учасникам антитерористичної операції — 6 950 (69,1% від загальної кількості прийнятих) наказів. З них про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою — 4 372; про затвердження проектів землеустрою та надання земельних ділянок — 2 422. В цілому середній розмір наданих у власність земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства складає 1,83 га.

Зарезервовано земельних ділянок на загальну площу 4 072,83 га для ведення садівництва та для ведення особистого селянського господарства. Окрім цього, доручено територіальним органам Держгеокадастру в районах систематично вести роботу щодо резервування нових земельних ділянок для подальшого надання атовцям.

Хоча фахівцями територіальних підрозділів та Головного управління ведеться інформаційно-роз’яснювальна робота з кожним громадянином, котрий до них звертається (проводяться особисті, виїзні прийоми громадян), у роботі мають місце скарги на Урядову гарячу лінію, Обласний контактний центр чи до інших органів виконавчої влади. Станом на 18 жовтня поточного року на контролі обласного контактного центру знаходилось 59 звернень з даних питань.

Головним управлінням Держгеокадастру у Кіровоградській області налагоджено чітку та злагоджену співпрацю з ГО «Всеукраїнський благодійний фонд бійців АТО», ГО ветеранів АТО та військослужбовців 3-го окремого полку спецпризначення «Редут» та іншими. З обласним військовим комісаром також узгоджено спільний план взаємодії з цих питань. Присутні на заході члени комісії та запрошені розповідали про взаємодію з Головним управлінням Держгеокадастру з цих питань.

Окрім позитивних зрушень у напрямку надання військовим землі, було вказано і на проблеми, що потребують вирішення. Так, Голованівською, Кіровоградською, Олександрівською райдержадміністраціями Кропивницькою міською радою та Маловисківською об’єднаною територіальною громадою повідомлено обласний Держгеокадастр про нестачу необхідної кількості земель для забезпечення ними учасників антитерористичної операції на їх територіях. А Компаніївською РДА поінформовано про відсутність бажання окремих орендарів земель сільськогосподарського призначення державної власності, в яких закінчились терміни дії оренди землі, звільняти земельні наділи з подальшим оскарженням у судах. Проте існують і випадки, коли свідомі орендарі відмовляються від орендованих земель на користь атовців (Маловисківський район).

Олександр Щербина, керівник ГО ветеранів АТО та військослужбовців 3-го окремого полку спецпризначення «Редут» розповів про непорозуміння, з якими стикається громадська організація щодо отримання рішень від керівників територіальних громад з надання земельних ділянок. «Ми цю землю з собою нікуди не заберемо. Вона залишається на території тієї ж сільської ради», — наголосив він. Як результат, запропоновано вжити невідкладних заходів з прискорення видачі органами місцевого самоврядування рішень про надання земельних ділянок.

На завершення засідання підкреслено, що фахівці органів Держгеокадастру області й надалі спрямовуватимуть усі свої зусилля на те, аби всі питання стосовно надання землі учасникам АТО та іншим громадянам вирішувалися в строк.

За матеріалами офіційного сайту Кіровоградської ОДА

"ВК" у PDF