---
Актуально / Суспільство

14 жовтня —особливий для країни день

14 жовтня —особливий для країни день
День 14 жовтня для нашої країни особливий. Саме цього дня, вже третій рік поспіль, наша держава відзначає День захисника України, вшановуючи мужність і героїзм своїх гідних синів. Відповідний Указ Петро Порошенко підписав 14 жовтня 2014 року, а починаючи з 2015 року цей день визначено як державне свято, тож, 14 жовтня є неробочим днем.
Але цей день був святковим для наших пращурів багато років і навіть століть поспіль, адже саме 14 жовтня православні християни відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці, встановленого на честь дивовижного явлення Пресвятої Богородиці у Константинопольському Влахернському храмі під час вторгнення сарацинів у 910 році.

Починаючи з 1999 року, 14 жовтня, на свято Покрови, в Україні стали відзначати День українського козацтва, враховуючи той факт, що саме церква Покрови Пресвятої Богородиці була головною на Запорізькій Січі, адже козаки вважали Пресвяту Богородицю своєю покровителькою, і саме 14 жовтня проводили свої ради.

Крім того, 14 жовтня відзначається День УПА, адже вважається, що Українську повстанську армію було створено у 1942 році саме на свято Покрови.

Отже, день 14 жовтня є для України і українців дійсно особливим днем, на який заплановано чимало урочистих заходів, у тому числі і на Кіровоградщині.

"ВК" у PDF