Олександрівський район
Суспільство

Сніжана Парієнко: «Роблю життя навколо себе цікавішим»

Сніжана Парієнко: «Роблю життя навколо себе цікавішим»
З бібліотекаркою Підлісненської сільської бібліотеки Олександрівського району Сніжаною Парієнко редакція «Вісника Кіровоградщини» знайома два роки. З того моменту, коли жінка надіслала заявку на участь у редакційному конкурсі «100% життя» і виконала разом зі своєю родиною 100 різнопланових завдань, аби урізноманітнити своє дозвілля. Але робити життя цікавішим — це девіз Сніжани не лише в рамках конкретного конкурсу, а й по життю, зокрема і в роботі.
— У Підлісненській сільській бібліотеці я працюю недовго — два роки. Але вклала сюди багато душі, труда і… власних коштів. Ось у липні закінчила робити ремонт приміщення, — показує нам оновлене приміщення Сніжана Володимирівна.

— Я розумію, що нам далеко до рівня районної бібліотеки, до обласної і поготів, і читачів у нас скільки немає. Але працюю з тим, що є, і роблю усе належне, навіть більше, і це не перебільшення. От зараз бібліотекам рекомендують створити екопростір. Як його створити, з чого? Та й місця обмаль. Але я подумала, наклеїла стрічку, щоб розмежувати зал, прикріпила емблему, тепер розмірковую, де взяти книги, які б були цікавими для читачів різного віку, а не просто стояли на поличці.

Діють у нас і зона відпочинку, і зона творчості, і зона навчання,кожну з яких я означила яскравим символом. У своїй роботі багато уваги я приділяю дітям. Коли юні читачі приходять у бібліотеку, їм є чим зайнятися. У нас працює фольклорно-етнографічна вітальня «Любисток», де ми вивчаємо народні традиції нашої країни і розказуємо про них односельцям, а також демонструємо відео із заходів на сторінці закладу у фейсбуці. Діє клуб шанувальників настільних ігор«Позитив», в якому понад 100 розвивальних ігор, придбання яких фінансуємо я і мій чоловік Віктор Завальний. Одна гра в середньому коштує 300 гривень, тому не кожна родина може їх собі дозволити. Ми ж з чоловіком визначили для себе, що серед іншого наш син Богдан розвиватиметься і завдяки
іграм. Але ж самому гратися нецікаво, тому ігри знаходяться у загальному доступі, і Богдан, і його друзі й приятелі грають, коли їм захочеться. Як тільки ми отримали офіційний дозвіл на відвідування закладу читачами, діти одразу прибігли і заявили, що дуже скучили.

Щоб розвивати сценічне мовлення і акторську майстерність, я створила ляльковий театр «Гарбузик». Декілька тижнів тому активісти-ляльководи Дар’я Кондратенко, Анжеліка Нерух, Святослав Нерух, Мілана Костянецька, Богдан Завальний показали виставу «Маша i Колобок», тепер чекаємо охочих на виставу «Поросятко Чок». Нам дуже щастить з вдячними глядачами. Також дякую жителькам села Зульфії Гудим та Наталі Ободовській за подаровані для театру ляльки.

На цій стіні — наші нагороди за два роки. У 2018 році бібліотека виборола І місце в обласному конкурсі соціальних проєктів для молоді «ДобраДія», реалізувавши проєкт «Бібліотечний креопростір «Ліга успіху». Минулого року читачка Вікторія Остапчук посіла ІІ місце в обласному турВсеукраїнського конкурсу есе «Діти єднають Україну», а Дар’яФілін — ІІ місце у районному етапі Всеукраїнського конкурсу дитячого читання «Книгоманія 2019». 16 червня цього року в онлайн-форматі відбувся обласний етап 16-го Всеукраїнсько- го конкурсу дитячого читання «Книгоманія 2020», переможцем — суперчитачем Кіровоградської області став Богдан Завальний. А тиждень тому ми дізналися, що Богдан став переможцем обласного Всеукраїнського дитячого літературного конкурсу «Творчі канікули – 2020» у віковій категорії 11-13 років уномінації «Знайомтеся — це ми!»

До Дня книголюбів у нашій книгозбірні розквітло дерево підлісненських книголюбів, а зону, де працює ляльковий театр, прикрасило дерево з плетених килимків, які спеціально для нас створила умілиця Людмила Бровіцька.

Ось так живе, а часто й виживає, сільська бібліотека. На порозі нова територіальна громада, новий керівник, невідомо, якою буде доля нашого закладу. Хочу вірити, що усі, хто знаходив у стінах Підлісненської книгозбірні для себе цікаві і корисні заняття, будуть про них пам’ятати з теплотою. А я тимчасом працюю і маю вже декілька нових ідей, які хочу реалізувати з читачами. Буде цікаво!

Тетяна Юганова

"ВК" у PDF