---
Актуально / Влада / Суспільство

Борцям за незалежність України

Борцям за незалежність України
Урочисті заходи, присвячені 24-ій річниці незалежності України,розпочалися в обласному центрі з вшанування борців за незалежність України
Голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко, голова обласної ради Олександр Чорноіваненко, Кропивницький міський голова Андрій Райкович та представники громадськості поклали живі квіти до пам'ятників та пам'ятних знаків діячам, які уособлюють боротьбу та прагнення українського народу до вільної, незалежної і соборної держави.

Хода розпочалася з покладання до пам'ятного знаку зі світлинами Героїв Небесної Сотні, що на площі Героїв Майдану, а далі - до пам'ятної дошки Віктору Чміленку. До Майдану Герой України - Віктор Чміленко приєднався з перших днів.

Спочатку в Кропивницькому, а пізніше, в грудні 2013 року, власною машиною блокував виїзд солдатів Внутрішніх Військ в Василькові. Віктор Чміленко 20 лютого 2014 року загинув від кулі снайпера на Майдані. Кіровоградщина зустрічала Героя десятитисячним мітингом, труну з його тілом пронесли на руках від пам'ятника Ангелу Охоронцю до центральної площі, де відбулася панахида Ім"ям Віктора Чміленка названо одну із центральних вулиць Кропивницького.

Керівництво області та міста, а також учасники ходи поклали живі квіти до пам'ятної дошки знаного українського державотворця В'ячеслава Чорновола та до підніжжя пам'ятника генію нашого народу Тарасу Шевченку, який своїм поетичним словом на весь світ прославив Україну.

Ще одним знаковим місцем став пам"ятник Володимиру Винниченку, ім"я якого носить місцевий педагогічний університет. У буремні роки визвольної боротьби українського народу 1917-1920 років Володимир Винниченко був автором майже всіх декларацій і законодавчих актів Української Народної Республіки. Саме Винниченко 10 червня 1917 року на 2-му Всеукраїнському військовому з'їзді проголосив I Універсал Центральної Ради та 26 червня 1917 року на пленумі Центральної Ради — Декларацію Генерального секретаріату.

Завершилася хода у Ковалівському парку, де керівництво області вшанувало пам"ять військовослужбовців, які загинули під час проведення АТО на Сході України.

За матеріалами офіційного сайту Кіровоградської ОДА
Борцям за незалежність України
Борцям за незалежність України
Борцям за незалежність України
Борцям за незалежність України

"ВК" у PDF