Знам’янський район
Актуально / Влада / Суспільство

У Знам'янському районі відзначають 1028 річницю Хрещення Київської Русі-України

У Знам'янському районі відзначають 1028 річницю Хрещення Київської Русі-України
«Християнство – джерело моралі», під такою назвою 27 липня у залі засідань Знам’янської районної ради, пройшов тематичний захід до 1028-ї річниці Хрещення Київської Русі-України.
Під час заходу присутні ознайомились із становленням християнства на території Київської Русі – України. Так, питання вибору нової релігії для своєї держави гостро постало перед князем Володимиром. Із самого початку був відхилений іудаїзм, а от з магометанством, католицизмом та православ’ям докладно знайомили князя київські посли.

Прийняття християнства від Візантії поставило б Русь у залежність від імперії. Володимир же бажав рівноправних взаємин. У 988 році князь одружився з принцесою Анною. Однією з умов шлюбу було хрещення Володимира. Все це не відповідало традиціям, дипломатії і релігійній політиці Константинополя, але саме таким нетрадиційним шляхом Київська Русь увійшла в Європу як рівноправний партнер не лише Візантії, а й інших могутніх держав того часу.

Повернувшись додому, князь розпочав утверджувати нову віру, починаючи з Києва.

На Старокиївській горі було споруджено церкву Святої Богородиці, що на певний час стала кафедральним собором столиці. На її будівництво та утримання виділено десяту частину князівських прибутків, вона отримала назву Десятинної. Релігійне життя Київської Русі вступило у нову епоху свого розвитку.

Прийняття християнської віри, органічно ввійшовши в давню українську культуру, визначило зміст і особливості становлення й утвердження українського національного духу, найхарактерніших рис національного характеру і моральних цінностей на багато століть.

З промовою до присутніх в залі працівників структурних підрозділів районної державної адміністрації, територіальних органів міністерств і відомств України в районі, жителів району звернувся голова Знам’янської районної державної адміністрації Олександр Лукашов, який підкреслив значимість православ’я як однієї із складових духовності та державотворення.

Змістовно розповів про засади християнського віровчення священнослужитель храму преподобного Максима Сповідника Олександрійської єпархії Української Православної Церкви с. Суботці отець Євгеній.

На заході прозвучали духовні пісні та молитви у виконанні народного аматорського фольклорного колективу «Червона калина» (керівник Євгенія Коваленко) районного будинку культури.
У Знам'янському районі відзначають 1028 річницю Хрещення Київської Русі-України
У Знам'янському районі відзначають 1028 річницю Хрещення Київської Русі-України

"ВК" у PDF