---
Актуально / Влада

У цьому році в області на ремонт доріг передбачено втричі більше коштів, ніж торік

У цьому році в області на ремонт доріг передбачено втричі більше коштів, ніж торік
Про це повідомив під час апаратної наради в облдержадміністрації директор департаменту інфраструктури та промисловості Олександр Корнюша, зазначивши, що фінансування дорожньої галузі в останні три роки (як у цілому в Україні, так і в Кіровоградській області) не задовольняло нагальних потреб навіть в частині експлуатації доріг, а кошти на проведення робіт з будівництва, реконструкції, капітальних та поточних середніх ремонтів шляхів не виділялися взагалі.
Нинішнього року ситуація змінилася. Для фінансування дорожньої галузі області передбачено 436,2 мільйони гривень, що майже в 3,5 рази більше, ніж торік, коли цей показник складав лише 127 мільйонів гривень.

Джерелами надходження запланованих коштів є державний бюджет (відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів від 16 березня ц.р. № 176-р) та кредити, залучені у попередні роки під державні гарантії Державним агентством автомобільних доріг (відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 17 червня 2015 року № 498, із внесеними змінами).

Зокрема, за рахунок коштів загального фонду державного бюджету передбачено виконати роботи на суму 308,1 мільйона гривень, у тому числі 225,6 мільйона заплановано на поточний середній ремонт ділянок доріг Знам’янка-Луганськ-Ізварине (протяжністю 32,7 кілометра), Стрий-Тернопіль-Кіровоград-Знам’янка (10,5 кілометра) та шляхопроводу в Олександрії на 41-му кілометрі автодороги Знам’янка-Луганськ-Ізварине (довжиною 59 погонних метрів). Також березневим розпорядженням Кабінету Міністрів передбачено 82,5 мільйона гривень на експлуатаційне утримання доріг.

Щодо залучених у попередні роки Держагентством кредитів, то за рахунок цих коштів (127 мільйонів гривень) планується завершити будівництво автодороги в обхід Знам’янки (протяжністю 6,4 кілометра), капітально відремонтувати ділянку протяжністю 5,2 кілометра на автодорозі Стрий-Тернопіль-Кіровоград-Знам’янка, виконати роботи з поточного середнього ремонту на суму 48,4 мільйона гривень.

Олександр Корнюша зазначив, що основним аспектом реалізації запланованих постановою Кабінету Міністрів від 17 червня 2015 року № 498 показників є залучення коштів місцевих бюджетів на умовах співфінансування на рівні не менше 10%. Сьогодні дане питання опрацьовується районними державними адміністраціями та міськвиконкомами, відповідно до доручення голови облдержадміністрації від 5 липня 2016 року № 01-26/128/1.

Директор департаменту повідомив також, що, окрім коштів, розпорядником яких є Державне агентство автомобільних доріг України, для виконання робіт на дорогах загального користування місцевого значення передбачено видатки (у загальній сумі 1,1 мільйона гривень) в місцевих бюджетах різних рівнів. Зокрема, 436 тисяч гривень заплановано в обласному бюджеті, 74 тисячі – в дорожньому фонді, 590 тисяч гривень виділила Дмитрівська сільська рада Знам’янського району. Частину цих коштів уже освоєно, зокрема відремонтовано дорогу до військової частини у селі Богданівці (видатки склали 398 тисяч гривень).

Загалом з початку нинішнього року на дорогах загального користування області виконано робіт на загальну суму 85,4 мільйона гривень. Ремонти велися у всіх напрямках, але, звісно, найбільшу увагу було приділено основним транспортним артеріям Кіровоградщини – автомобільним дорогам міжнародного, національного та регіонального значення. Зокрема виконано ремонтні роботи, у тому числі ліквідовано деформацію покриття на автодорогах Знам’янка-Луганськ-Ізварине (дорога на П’ятихатки), Стрий-Тернопіль-Кіровоград-Знам’янка (дорога на Умань), Кіровоград-Платонове (дорога на Кишинів), Полтава-Олександрія (дорога на Кременчук), Київ-Знам’янка (дорога через Цибулеве та Водяне), Бориспіль-Дніпропетровськ-Запоріжжя (дорога через Куцеволівку), Олександрівка-Кіровоград-Миколаїв (дорога через Бобринець), південний обхід Кіровограда, Кіровоград-Кривий Ріг-Запоріжжя (дорога на Кривий Ріг), Канів-Чигирин-Кременчук (дорога через Світловодськ), Одеса-Ананьїв-Піщана-Хащувате-Колодисте-Рижовка (дорога через Хащувате).

Станом на сьогодні на шляхах області загалом ліквідовано 289296 квадратних метрів деформацій покриття, встановлено 605 дорожніх знаків і 926 сигнальних стовпчиків, проведено ремонт 649 погонних метрів огородження, 600 погонних метрів штучного освітлення, 1 світлофорного об’єкта. За рахунок виконання заходів, спрямованих на зниження аварійності, вдалося зняти з обліку одне місце концентрації ДТП ( автодорога Кіровоград-Платонове, 11-й кілометр).

Щодо доріг комунальної власності, то Олександр Корнюша нагадав, що загальна довжина таких доріг і вулиць у селах, селищах, містах області складає 11366,4 кілометра. На їх будівництво, реконструкцію та ремонт у місцевих бюджетах станом на 1 липня передбачено 120 мільйонів 398,7 тисячі гривень. На даний час вже виконано робіт на суму 37 мільйонів 158,2 тисячі гривень.

Найінтенсивніше ремонтують дороги у Знам’янці, Олександрії, Світловодську, Кіровоградському та Олександрівському районах, найнижчими темпами – у Кіровограді, Новгородківському, Знам’янському та Голованівському районах.

Також Олександр Корнюша повідомив, що згідно з постановою Кабінету Міністрів від 24 червня ц.р. № 395 "Деякі питання надання у 2016 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій" Кіровоградській області за рахунок зазначеної субвенції (додаток 3) передбачено кошти на капітальний ремонт вулиць і доріг комунальної власності в населених пунктах у сумі трохи більше 17 мільйонів гривень. За рахунок цих коштів у Кіровограді буде проведено ремонт вулиці Барболіна (від вулиці Суворова до вулиці Паркової), в Олександрії – вулиць Шевченка, Енгельса, провулку Котовського, у Знам’янці – вулиці Фрунзе (від вулиці Привокзальної до межі міста), у Петрівському районі – відремонтовано ділянку дороги Глинськ-Олександрія-Петрове.

Таким чином, станом на сьогодні на ремонт автомобільних доріг Кіровоградської області з бюджетів усіх рівнів, з урахуванням субвенції з держбюджету, передбачено загалом майже 574 мільйони гривень.

Нині по 5 об’єктах тривають процедури визначення підрядника робіт шляхом проведення відкритих торгів. Після їх завершення та початку роботи підприємств, що стануть переможцями, темпи ремонту доріг в області будуть значно активнішими.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF