Світловодський район
Актуально / Суспільство

Про якість питної води в місті Світловодськ та селищі Власівка — Держпродспоживслужба

Про якість питної води в місті Світловодськ та селищі Власівка — Держпродспоживслужба
Вода — не лише необхідна частина нашого організму та нашого існування взагалі. Ця життєво необхідна рідина може стати причиною таких серйозних захворювань, як холера, черевний тиф, сальмонельоз, бруцельоз, паратифи А і В, шигельоз, ешерихіоз, лептоспіроз.
Вона може містити в собі також збудників хвороб вірусної природи: гепатиту А (хвороби Боткіна), гастроентериту, поліомієліту, хвороби Коксакі та ін. Тому, враховуючи екологічну ситуацію, питання належної очистки питної води та контролю її якості з кожним роком стає все більш актуальним не лише для нашої країни, але й для всього світу.

Особливої уваги стан водопостачання населення якісною питною водою набув після випадку масового захворювання мешканців м.Ізмаїл та с. Броска Ізмаїльського району на гострі кишкові інфекції в червні поточного року. За даними проведеного розслідування, причиною спалаху була питна вода, забруднена внаслідок надзвичайної ситуації природного характеру (рясних дощів).

Щодо стану водопостачання населення міста та смт.Власівка — містян постачає питною водою СВКГ ОКВП "Дніпро-Кіровоград" з Кременчуцького водосховища, власівчан — КВКП "Водограй" з підземних свердловин. На міському водогоні вода перед подачею в мережу проходить комплекс споруд по очистці, на власівському — обробку бактерицидними лампами. Відомчий лабораторний контроль здійснюється на обох водогонах, моніторингові дослідження за якістю питної води з них проводиться Світловодським районним лабораторним відділенням Відокремленого підрозділу Олександрійський МВЛД ДУ "Кіровоградський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України".

За даними Світловодського лабораторного відділу, за І півріччя 2016 року відібрано та досліджено 35 проб питної води з водогону СВКГ ОКВП "Дніпро-Кіровоград" (без відхилень) та 49 проб з водогону КВКП "Водограй" (з них 2 проби не відповідали за бактеріологічними показниками, але повторно відібрані проби відповідали вимогам нормативів). Тобто ситуація з якістю водопостачання є стабільною. Але, зважаючи на спекотні погодні умови, Держпродспоживслужба все ж радить світловодчанам та власівчанам не нехтувати правилами особистої гігієни при використанні водопровідної питної води для миття продуктів та приготування їжі, а для пиття використовувати кип’ячену воду.

Питання якості питної води, що подається населенню міста та смт.Власівка, залишається на контролі Держпродспоживслужби і буде висвітлюватись і надалі.

"ВК" у PDF