Знам’янський район
Актуально / Суспільство

Пам’ятаймо минуле заради майбутнього

Пам’ятаймо минуле заради майбутнього
Минають роки, віддаляючи нас від Другої Світової війни. Та ніколи не згасне світла пам’ять про героїчний подвиг солдатів – захисників Вітчизни. І хочеться вірити, що наступні покоління будуть із вдячністю згадувати тих, хто захистив мир на нашій землі.
Отож розповісти, донести до свідомості юних те, що не можна забувати подвиг героїв війни, які нерідко ціною власного життя звільняли рідну землю від загарбників – служили Батьківщині, миру, свободі, - наш обов’язок.

Сьогодні ті, кому довелося пройти війну у 80 – х роках, воїни – афганці підхопили естафету дідів - прадідів. Вшановуючи пам’ять воїнів, загиблих під час кровопролитних боїв за визволення Батьківщини від загарбників, традиційно на початку травня Кіровоградська обласна організація УСВА під керівництвом В. Остащука проводить щорічні патріотичні автопробіги для молоді.

Пам’ятаймо минуле заради майбутнього

Цьогорічний похід вже 22-й. Започаткував цю традицію учасник бойових дій в Афганістані, голова Кіровоградської обласної організації ВДПО «Майбутнє України», директор Знам’янського МСТК ТСО України В. Колебіденко. У 1994 році він провів перший похід партизанськими стежками Знам’янщини.

З роками маршрут розширювався, долучалося все більше людей. Автопробіг став міжрайонним, пізніше – міжобласним. Сьогодні це - естафета пам’яті в рамках акції «Пам’ятаймо минуле заради майбутнього»

З 4 по 6 травня цього року учасники автопробігу, - вихованці військово – патріотичних клубів і ветерани війни в Афганістані та учасники АТО з Кіровограда, Знам’янки, Олександрії, Світловодська, Онуфріївки, - проїхали місцями, де в роки Другої Світової війни точилися запеклі бої.

Пам’ятаймо минуле заради майбутнього

ПВ кожному місті, райцентрі чи селі, де зупинялися, їх чекали і зустрічали представники місцевої влади, районних організацій УСВА, ветеранів АТО, громадських організацій, школярі, місцеві жителі, проводили мітинги, згадували історію. Діти спілкувалися з ветеранами, фотографувалися, слухали розповіді про подвиги героїв, вшановували пам’ять загиблих покладанням квітів до обелісків, братських могил, меморіалів.

Як підсумок автопробігу були проведені військово – спортивні змагання для молоді, де юнаки та дівчата показали свої вміння із неповного розбирання та складання автомата АК – 47, спорядження магазину автомата АК – 47 патронами, стрільби з пневматичної гвинтівки, метання гранати.

Незабутньою була екскурсія до Кременчуцького судноплавного шлюзу, яку організував директор Світловодського НЗ ТСОУ С. Шеховцов. Учасники автопробігу мали унікальну можливість спостерігати за процесом шлюзування судна.

Пам’ятаймо минуле заради майбутнього

Проведення заходу такого рівня, чітка його організація та планування вимагає великої багатомісячної підготовчої роботи. Голова Кіровоградської обласної організації УСВА В. Остащук висловив щиру подяку людям, які душею вболівають за свою справу–виховання майбутніх поколінь, - директору Знам’янського МСТК ТСО України В. Колебіденку, директору Світловодського НЗ ТСОУ С. Шеховцову, головам та членам районних організацій УСВА, очільникам Онуфріївського та Світловодського районів, сільських та селищних рад.

"ВК" у PDF