---
Актуально / Влада

В області перевірятимуть котельні на шкідливість для навколишнього середовища

В області перевірятимуть котельні на шкідливість для навколишнього середовища
30 березня під керівництвом заступника голови обласної державної адміністрації Андрія Коломійцева відбулася нарада щодо шляхів вирішення питання з перевищення забруднення атмосферного повітря викидами твердопаливних котлів закладів соціальної сфери області.
Звертаючись до учасників наради, посадовець відзначив, що на сьогодні перед державою стоїть надзвичайно важливе завдання – забезпечити енергетичну незалежність. У зв’язку з цим, одним із ключових аспектів є зменшення обсягу споживання газу за рахунок переходу на альтернативні види палива, зокрема, на вугілля, пеллети та мазут.

– Усіляко підтримуючі цю тенденцію, ми, тим не менше, повинні не забувати про екологічну та природоохоронну складову, а саме пам'ятати про якість повітря, котрим ми дихаємо, і необхідність оберігати його від критичних рівнів забруднення. Відповідно, ми повинні виробити зрозумілий і чіткий алгоритм дій і заходів, спрямованих на мінімізацію негативного впливу шкідливих викидів, – наголосив Андрій Коломійцев.

Директор департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Олександр Ковтунов повідомив, що відповідно до Закону України "Про охорону атмосферного повітря" викиди забруднюючих речовин у повітря здійснюються суб'єктами господарювання лише після отримання відповідного дозволу. – Здійснення викидів без чинного на те дозволу є порушенням вимог природоохоронного законодавства України. Проте останнім часом до облдержадміністрації та департаменту екології надходять численні скарги щодо забруднення повітря внаслідок викидів забруднюючих речовин у повітря від об'єктів, що не отримували відповідний дозвіл та фактично здійснюють такі викиди у незаконний спосіб, – констатував посадовець.

Те ж саме, за словами Олександра Ковтунова, до певної міри стосується й проблематики переходу суб'єктів господарювання з одного виду палива на інші. – Такого роду перехід, знову ж таки, потребує обов'язкового відображення у дозволі на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами. Тобто, якщо підприємство раніше працювало виключно на газу (і те ж саме зазначалося у дозволі), то перехід на вугілля, мазут або пеллети вимагає обов'язкового отримання нового дозволу, – зазначив керівник профільного департаменту.

Окрім того, Олександр Ковтунов нагадав, що Законом України "Про екологічну експертизу" визначено, що здійснення державної екологічної експертизи є обов'язковим для усіх об'єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку. – Насамперед, це стосується устаткування для виробництва електроенергії, пари та гарячої води тепловою потужністю 200 кВт і більше з використанням органічного палива. Таким чином усі котельні, потужність устаткування яких сумарно становить 200 кВт і більше, повинні пройти державну екологічну експертизу, – відзначив посадовець.

Підсумовуючи вищесказане, Андрій Коломійцев вкотре наголосив, що перехід з дороговартісного газу на альтернативні види палива ні в якому разі не має зашкоджувати навколишньому середовищу. – Саме цієї вимоги необхідно дотримуватися при будівництві нових та при модернізації вже діючих котелень. При вирішенні цієї проблеми необхідно віддавати пріоритет саме новітнім технологіям, аби мінімізувати можливу шкоду від викидів, – наголосив посадовець.

За результатами наради Андрій Коломійцев доручив відповідним службам здійснити моніторинг усіх діючих котелень та надати детальну інформацію про ступінь їхньої шкідливості для навколишнього середовища.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF