Світловодський район
Актуально / Влада

Чи наведуть лад на сміттєзвалищі?

Чи наведуть лад на сміттєзвалищі?
Вже стільки часу точаться розмови про впорядкування міського сміттєзвалища, яке розташоване на території Павлівської сільської ради, що важко згадати коли все почалося.
Експлуатація сміттєзвалища без будь-яких документів та з порушенням санітарних вимог стало справжньою карою для жителів Свердлівки та частини Світловодська, які змушені майже постійно дихати димом через неконтрольоване горіння сміття, терпіти сморід та ризикувати здоров’ям через забруднені ґрунтові води. Сьогодні з’явилася крихітна надія на те, що все може змінитися на краще.

14 лютого під час оперативної нарад голова районної державної адміністрації Сергій Твердовський дав доручення першому заступнику РДА Сергію Орленку, керівникам відповідних відділі та управлінь з’ясувати, як експлуатується міське сміттєзвалище.
Слід зазначити, що на попередніх нарадах за участю представників влади міста було вирішено, що відповідні структурні органи міськвиконкому розроблять план дій щодо узаконення експлуатації міського сміттєзвалище.

Також було вирішено, що 16 березня і представникаи району, і представники міста проведуть виїзну нараду безпосередньо на території сміттєзвалища, аби побачити, що вже зроблено, згідно з планом дій, а що буде зроблено найближчим часом.
На виїзну нараду прибули перший заступник голови РДА Сергій Орленко, начальник відділу регіонального розвитку , містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства РДА Руслан Войтенко, сільський голова с. Павлівка Микола Панасенко, депутат районної ради, який представляє громаду с. Свердлівка, Ігор Кирилов, представники СДПЧ-17. Від керівництва міста не було жодного представника.

Делегацію зустрів господар сміттєзвалища, директор міського комунального підприємства, яке нині виготовляє відповідні документи, аби орендувати землю під сміттєзвалище, директор Світловодського комбінату комунальних послуг Олександр Плахотній. Він зазначив, що нині очолюване ним комунальне підприємство вже отримало дозвіл на розробку проекту землеустрою, здійснило всі необхідні проплати. Тож наразі активно ведеться робота, аби виготовити на даний об’єкт необхідну документацію. За попередніми розрахунками, проект буде готовий вже за місяць. Також пан Плахотній зазначив, що комунальне підприємство буде будувати під’їзну дорогу, аби нею можна було везти сміття аж на територію сміттєзвалища, а не висипати його біля в’їзду. Хоч це технічно зробити буде непросто, Олександр Плахотній переконаний, що це можливо.

Він, зокрема, розповів, що нині вже розробляється проектно-кошторисна документація на цей об’єкт. Як тільки вона буде готова, це дасть можливість укласти договір з Павлівською сільською радою на оренду даної земельної ділянки, а також експлуатувати сміттєзвалище згідно встановлених норм і правил. Планується робити пошарову засипку сміття, аби унеможливити його самозагоряння, упорядкувати прилеглу до сміттєзвалища територію. До речі, ми якраз і мали змогу спостерігати, як вивозилося сміття із прилеглої території.

Як зазначив перший заступник голови РДА Сергій Орленко, районна влада всіляко підтримує керівників міста в їх намірах навести лад на міському сміттєзвалищі, бо ж від такої безгосподарності, яка тривала тут донині, страждають жителі району, а це неприпустимо.

"ВК" у PDF