Світловодський район
Актуально / Влада

Громадська приймальня народного депутата. Субсидії. Запитання-відповіді

Громадська приймальня народного депутата. Субсидії. Запитання-відповіді На адресу народного депутата України Довгого Олеся Станіславовича безпосередньо і до його Громадської приймальні надходить чимало звернень щодо порядку нарахування та отримання житлових субсидій.
Так, зокрема, Анастасія Павлівна з Олександрівського району запитує: чи нараховується вартість земельного паю при нарахуванні субсидії? Довідку про це у неї вимагають відповідні служби.

Сергій Іванович із Світловодська запитує у Громадської приймальні: чи правомірна відмова управління соціального захисту у наданні пільги у використанні для обігріву помешкання природнім газом з одночасним наданням такої пільги на обігрів з використанням електричної енергії? Адже він для опалення житла використовує як газовий котел, так і електроенергію (т. з. "тепла долівка").

А от мешканка Знам’янського району Лідія Степанівна переживає, що її можуть позбавити субсидії у зв’язку зі смертю чоловіка, шлюб з яким у неї був незареєстрованим (але зареєстроване місце проживання спільне) – одна із співробітниць тамтешнього соцзахисту повідомила їй про це, так як саме на померлого було оформлено субсидію.

Тож, відповідаємо по-порядку. Згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2015 "Про удосконалення порядку надання житлових субсидій", якою на сьогодні користуються управління соціального захисту населення, розглядаючи надання/не надання житлово-комунальних субсидій, повідомляємо, що з 1 травня 2015 року при обчисленні субсидій не враховується вартість майна, в тому числі земельної ділянки (паю), а враховується лише фактично отриманий дохід. Відповідно, якщо у Вас є земельна ділянка (пай), який не перебуває в оренді та не приносить Вам дохід – його враховано не буде, а якщо земельна ділянка (пай) в оренді дохід приносить, то при розрахунку субсидії буде враховуватися лише розмір цього доходу, без урахування вартості земельної ділянки (паю). Для призначення житлової субсидії враховуватимуться всі отримані особами, які зареєстровані у житловому приміщенні, доходи за попередній календарний рік без врахування податку з доходів фізичних осіб. До доходів враховуватимуться: заробітна плата, пенсія, допомога (крім її частини, виплата якої здійснюється одноразово, зокрема, при народженні дитини), стипендія, грошове забезпечення, аліменти, виплати відповідно до умов цивільно-правового договору, доходи від підприємницької діяльності, здачі майна в оренду, від продажу майна та немайнових прав, сільськогосподарської продукції, дивіденди, проценти від розміщення депозитів, дохід, отриманий від здачі в оренду земельної частки (паю) тощо.

Стосовно ж питання, з яким звернувся шановний Сергій Іванович, відповідаємо, що відмова йому, згідно тої ж Постанови КМУ, є обґрунтованою - якщо для опалення житлового приміщення одночасно використовується теплова енергія, отримана з різних джерел (газ, тверде паливо, електрична енергія тощо), субсидія надається тільки на один вид палива. А от шановну Лідію Степанівну можемо заспокоїти, оскільки, зі згадуваної вище Постанови: "У разі смерті особи, якій було призначено субсидію, надання субсидії не припиняється за умови, що у житловому приміщенні (будинку) зареєстровані інші особи, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги".

…Це лише краплина від тієї кількості звернень, що надходять до нас. Запевняємо, всі вони розглядаються і вивчаються. І жодне з них не залишається без відповіді. Нагадуємо, що ви можете надіслати звернення за адресою: 27501, Кіровоградська область, м. Світловодськ, вул.Героїв України, 21 (громадська приймальня Олеся Довгого).


З повагою,
Громадська приймальня народного депутата України
Довгого О.С.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF