Новгородківський район
Актуально / Суспільство

Без млинця не впоратися з проводами зими!

Без млинця не впоратися з проводами зими!
В останню суботу зими, 27 лютого 2016 року біля магазину "Чорне Червоне" відбулася святкова програма "Без млинця не впоратися з проводом зими, до пісні, до жарту, на радість запрошуємо ми!".
Учні ПТУ №36 селища Новгородка показали присутнім театралізоване дійство - святкування чудового свята Стрітення. Це свято початку весни. У цей день зима, кажуть, іде туди, де було літо, а літо - де була зима. За сивої давнини це свято мало інші назви - Зимобор, Громовиця. За повір’ям, саме 15 лютого зима зустрічається з весною. Звідси і назва - Стрітення.

Ведучі свята, учні ПТУ №36 А. Кліпачова, І. Моісеєнко, Л. Леонтьєв розповіли про історію і особливості святкування Стрітення. Учні декламували багато віршів, знайомили присутніх з прикметами, що пов’язані з цим святом, співали пісні, водили хороводи, проводили цікаві конкурси. Зима змагалася з Весною, а допомагали їм у цьому працівники Новгородківського районного будинку культури О. Шевченко, О. Гопак, Л. Зерницька та аматори с. Велика Чечеліївка. Також на святі проводів зими можна було пограти в рухливі давньослов’янські ігри.

Без млинця не впоратися з проводами зими!

Від народно-релігійних обрядів та традицій глядачі отримали велике задоволення. Розважальна програма, святкова атмосфера та море позитивних емоцій не давали присутнім замерзнути цього дня. Театралізоване спалення опудала - народної зимової "мари" стало кульмінацією свята. По тому як сяяли очі та посмішки на обличчях присутніх, можна зробити висновок, що свято вдалося. Саме воно дозволило по-справжньому відчути дух Зими та Весни, поринути у круговерть традиційних народних гулянь. Скуштували смаженини, вареників, млинців, улюбленої страви українців - сала, запили все це узваром та гарячим карпатським чаєм, якими гостинно пригощали працівники ПТУ №36 смт Новгородка та аматори с. Велика Чечеліївка. Глядачі мали змогу почастуватися продукцією власного виробництва ПАФ "МЮННТ".

Організаторами свята виступили: Новгородківська районна державна адміністрація (перший заступник голови РДА С. М. Краснюк), ПТУ №36 смт Новгородка (директор О. М. Вєтров), Новгородківська селищна рада (селищний голова О. А. Сириця), ПАФ "МЮННТ" (директор М. Д. Монашок).

Свято вдалося на славу, всі були задоволені.

"ВК" у PDF