Світловодський район
Актуально / Влада

Світловодський міський голова — підприємці: відверто про наболіле

Світловодський міський голова — підприємці: відверто про наболіле
23 лютого о 16:00 до сесійної зали адмінбудинку прийшли члени УСПП на чолі з Президентом міського відділення спілки Михайлом Бур’янським, підприємці міста. Валентин Козярчук одразу зауважив – сподівався, що місць не вистачить в залі, але прийшло значне менше людей, ніж очікувалося; окреслив мету заходу – поговорити відверто і чесно про участь кожного в розвитку Світловодська.
"Чому закликаю поговорити чесно?" – поставив запитання перед зібранням міський голова і сам же відповів: "Якщо ми почнемо називати речі своїми іменами, ми дуже швидко будемо рухатися вперед і таким чином відроджувати наше місто."

Збір податків – перше, на чому треба зосередитися, вважає Валентин Козярчук. "Зійшов сніг і зійшли дороги… В бюджеті здохла церковна миша… 270 тис. грн. заплановано на ремонт доріг, а це можливість зробити ямковий ремонт на 300-400 метрах дороги…" – такими фактами Валентин Козярчук окреслив стан справ у місті.

Повідомив про створення групи аудиту, набір кадрів, плани щодо перевірок установ і підприємств міста, налагодження відносин з керівниками. Запевнив присутніх, що жодна копійка із зібраних податків не тільки не буде вкрадена, а й не буде потрачена недоцільно.

"Я один нічого не зроблю, тільки разом з вами ми можемо навести лад у нашому місті. – Я раніше нервував, а тепер дивуюся. Так жити не можна, ми працюємо на самознищення… Жодне комунальне підприємство не платить дивіденди засновнику. Всі просять грошей з бюджету. Як приклад, СП ТОВ "Світловодськпобут" – з 2001 року жодної копійки дивідендів, а натомість купівля дорогих авто, катеру тощо… Я не хочу формату монологу. Я готовий слухати вас всіх" – сказав міський голова і надав слово Михайлу Бур’янському.

Світловодський міський голова — підприємці: відверто про наболіле

Президент міського відділення УСПП навів безліч цифр, які характеризують повний занепад нашої території. 25 тисяч світловодців раніше працювало на виробництві, а сьогодні не набереться і п’яти. Ті люди, які створювали підприємства, сподіваючись на підтримку держави, вимушені їх закривати. За рік чисельність приватних підприємців скоротилася на 400 одиниць. Платіжна спроможність людей падає. Тільки тісна співпраця бізнесу і влади може позитивно вплинути на ситуацію, підкреслив Михайло Бур’янський: "Ми повинні орієнтуватися на ті програми, що будуть реалізовуватися у нас і без підтримки депутатів облради, Верховної радими не впораємося."

На підтвердження своїх слів він навів приклади капітального ремонту дороги по вулиці Богдана Хмельницького вартістю 7 млн. грн. за рахунок державних коштів. Наразі ж подано до Фонду регіонального розвитку 22 проекти: друга об’їзна дорога, реконструкція вулиці Конька, капітальний ремонт дороги по вулиці Єгорова та інші, але немає ніякого підтвердження щодо їх фінансування. "Це людям нецікаво, це статистика." – перервав виступаючого головуючий і вкотре розповів про досвід Польщі щодо сплати податків.

Далі виступив власник групи компаній Віктор Король. Він з болем розповів про те, як зневажливо ставиться наша держава до підприємців, які успішно працюють, створюють робочі місця, розвивають території.

Світловодський міський голова — підприємці: відверто про наболіле

Я створив понад 1000 робочих місць, сплатив 37 млн. грн. податку на прибуток минулого року. Хто попросив ці гроші назад, на розвиток міста? Скільки було перевірок, проведених людьми в масках і без… Доводиться відбиватися! Я скажу на всю країну: якби не Олесь Довгий, мене б роздавили, як клопа… Якщо країна до нас не розвернеться обличчям, залишаться лише СБУ, прокуратура, поліція, міська рада, і пенсіонери… Я не бачу де той приклад, де той напрямок, куди ми йдемо. Люди залізли в тінь. Концепції немає, стратегії немає…"

Міський голова погодився на 100% з успішним підприємцем, нагадав, що він завжди говорив: "Знімаю шляпу перед Королем" і висловлював неповагу до тих людей, які розпиляли заводи і банально їх "зтирили", що народ – носій влади і скоро відбудеться адмінреформа, яка змінить ситуацію на краще.

Таїсія Каспрова нагадала про ремонт дороги на вулиці Комарова, на який підприємство "Каскад" витратило 300 тис. грн., а на їх звернення про допомогу ніхто не відгукнувся.

Світловодський міський голова — підприємці: відверто про наболіле

Лев Брагінський, власник підприємства "Ескулап" назвав виступ Віктора Короля абсолютною правдою, повідомив, що його фірмі 21 рік, працює в ній 120 людей, всі оформлені. Він платить податки, але куди йдуть ці гроші, йому незрозуміло, бо державний бюджет це "кошик" без дна…

Виступаючий закликав владу і всіх присутніх наводити лад в місті, бо в державі його навести нам не вдасться. Він особисто рік ходить по судах щодо привласнення 180 тис. грн. "легендарним" "Світловодськпобутом" і все марно. Третій начальник міліції (а тепер поліції) не може зрушити з місця просту справу. За "збиткове" з 2001 року підприємство так тримаються!.. Передали незаконно котельні у приватну власність, вкрали гуртожиток, і ніхто не сидить за "ґратами", хоча б підписку про невиїзд оформили… Саме тому вони крали, крадуть і будуть красти. Треба починати наводити порядок в місті з прокуратурою і поліцією. Давайте запросимо начальника поліції і спитаємо, чому рік нічого не розслідується. Коли винуватці розкрадання комунального майна сядуть, от тоді наша розмова стане предметною, обурювався Лев Брагінський.

Світловодський міський голова — підприємці: відверто про наболіле

Зовсім сумну демографічну картину намалював директор Центру зайнятості Ілля Домбровський: у 1990 році в місті проживало 64 тисячі населення, наразі лише – 52, в районі було 22 тисячі, зараз – 12. Лише ПП "Віктор і К" і ПП "ВК і К" показали зростання чисельності працюючих у 2015 році. Кількість вакансій зменшилася протягом року з 1445 до 978. Обрати, раду директорів, голову ради директорів, уникаючи слова "президент", і щоб вона плідно працювала з органами місцевого самоврядування – таку пропозицію висловив Ілля Домбровський.

Далі виступили ще кілька керівників підприємств і підприємців. Говорили про різні умови і результати праці "комунальників"; про перекриття доступу до міського звалища; про несплату підприємцями платежів за вивіз сміття; про капітальний ремонт (за законом) житлового фонду перед передачею його до новостворених ОСББ; про систему електронного самоврядування; про податкову інспекцію, яка повинна з фіскальної служби перетворитися на сервісну; про громадський бюджет; допомогу у придбанні меблів та обладнання для дитячого відділення; про порожній "Колгоспний" ринок і жваву торгівлю поза його межами тощо.

Світловодський міський голова — підприємці: відверто про наболіле

На всі пропозиції міський голова, зокрема, відповів: "Я пробую щось поміняти з командою, ламаю спротив, я буду потихеньку, як бичок, йти вперед, працюючи на інтереси міста… будете заважати, вибачте, розтопчу…"

Леонід Керекеша запропонував скласти конкретний план впорядкування міста: освітлення, ремонт тротуарів, прибирання, насадження квітів, зібрати раду директорів і обговорити все.

Михайло Бур’янський нагадав присутнім про 24 млн. грн., які ним особисто було залучено в місто по програмі "Доступне житло", поза областю, скільки раз довелося їздити до Києва і ще раз підкреслив: тільки тісна співпраця з депутатами обласної ради, народними депутатами України, може дозволити залучення коштів.

Світловодський міський голова — підприємці: відверто про наболіле

Іван Марон поділився своїм досвідом щодо роботи з Кабміном і депутатами Верховної Ради, запропонував разом їхати до Києва за грошима, а в місті треба примусити кожного підприємця навести лад на прилеглих ділянках землі. Що це таке: біля деяких банків ще й досі лід лежить? Підготуйте свої пропозиції, сказав він міському голові, щоб ми не сиділи тут три години…

Валентин Козярчук відповів: "Досвід роботи ваших підприємств переконує мене в тому, що ви на правильному шляху в частині "вибивання" грошей. Ми не почули один одного. Моя позиція не примушувати, а переконувати людей."

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF