Світловодський район
Актуально / Суспільство

Громадський бюджет — лакмусовий папірець зрілості місцевої громади

Громадський бюджет — лакмусовий папірець зрілості місцевої громади
Нарешті наше місто можна вже сьогодні поставити в один рядок з тими територіями, які йдуть в ногу із часом. Хоча би в питаннях розвитку громадянського суспільства. Мова іде про прийняту сесією Світловодської міської ради міську цільову програму "Громадський бюджет м. Світловодська на 2015-2020 роки".
Що ж таке громадський бюджет і чому саме цей проект є своєрідним "лакмусовим папірцем" зрілості місцевої громади?

Якщо дуже коротко, то громадський бюджет (бюджет участі, партиципаторний бюджет) — це частка загального бюджету міста, який влада віддає на розсуд громади. Тобто певна кількість коштів, які заробляє місто, село, селище спрямовується безпосередньо на реалізацію тих проектів, котрі будуть ініційовані самими мешканцями цієї території.

Це унікальний світовий досвід, який створює дієвий інструмент співпраці влади з власною громадою та долучення громадськості до вирішення місцевих проблем. Саме методологія партиципаторного бюджетування (від. англ. participatory budgeting), як форма прямої демократії, визначається як відкритий процес дискусії та прийняття рішень, в якому кожен мешканець населеного пункту має можливість подати власну пропозицію та шляхом голосування вирішити, в який спосіб витрачати частину місцевого бюджету, що є основою цієї Програми.

З 1 лютого 2016 року стартує процес громадського бюджетування в нашому місті. З цього дня і до 1 березня кожен охочий має можливість подати власну пропозицію для фінансування тієї чи іншої проблеми, яку він хоче вирішити за рахунок даного проекту. В 2016 році сума громадського бюджету складає 50 тис. грн. (0,1% від обсягу власних надходжень загального фонду міського бюджету).

Запрошуємо всіх бажаючих долучатися до проекту "Громадський бюджет м. Світловодська". Більш детальну інформацію, а також анкету для подання власної заявки на фінансування можна знайти на офіційному сайті Світловодської міської ради в розділі "Громадський бюджет". Проектом передбачено також організація інформування населення міста через центральну бібліотечну систему.

"ВК" у PDF