Актуально

Жінки "уходять" у далекобійники та електромонтери

Жінки "уходять" у далекобійники та електромонтери
Мабуть, всі ми пам’ятаємо розповіді тих, хто пережив Другу світову, про те, скільки різноманітної роботи припадало на жінок, коли чоловіки були на фронті. Але, здається, тепер дещо з розповідей наших бабусь і прабабусь доведеться побачити нам самим — й навіть взяти в цьому участь.
Міністерство інфраструктури розробляє загальнонаціональну програму навчання жінок водінню великогабаритного транспорту, повідомив в інтерв’ю Forbes заступник міністра інфраструктури Сергій Деркач. Це питання найближчих тижнів, збираємо дані про потребу у водіях/водійках, повідомив він.

За даними заступника міністра, нестача водіїв комунального транспорту в регіонах ще у лютому сягала щонайменше 30%. А зараз може бути ще більше.

Як нагадує видання, через мобілізацію у Львові бракує водіїв громадського транспорту. Відкриті десятки вакансій водіїв автобусів, тролейбусів та трамваїв. У Миколаєві ще місяць тому були змушені зменшити кількість міських автобусів.

«Жінки-водійки радо йдуть працювати на трамвай, дещо так із пересторогою — на тролейбуси й не хочуть працювати на автобусах. Хоча, чесно кажучи, мені незрозуміло, яка відмінність тролейбуса від автобуса?» — дивувався мер міста Олександр Сєнкевич, передає ТСН.

У Дніпрі гостро не вистачає працівників всіх спеціальностей на комунальному підприємстві «Дніпровський електротранспорт» і серед приватних перевізників, тиждень тому повідомила Дніпровська міська рада.

У київському метро через дефіцит працівників збільшили інтервали руху поїздів. Відчувають брак працівників транспортні компанії.

У Державній службі зайнятості кажуть, що все частіше виникають труднощі з «закриттям» вакансій за професіями, на які раніше традиційно більше йшли чоловіки. Це будівельники, водії, електрогазозварники, слюсарі, електромонтери, пише РБК-Україна.

Тому на такі вакансії частіше беруть жінок. Їх побільшало в професіях електромонтера, тракториста, машиніста на шахті. Перед початком роботи компанії пропонують жінкам відповідне навчання.

У продуктовому ритейлі та на автозаправляльних станціях на традиційно чоловічі вакансії вантажників, охоронців та заправників також беруть жінок.

"ВК" у PDF