Актуально

За місяць будемо платити по новим тарифам?

За місяць будемо платити по новим тарифам?
Літо 2024 обіцяє стати жарким в усіх сенсах цього слова.
Через пошкоджену енергосистему для підготовки до опалювального сезону будуть підвищені тарифи на електроенергію. Передбачувано це потягне за собою підвищення цін й на товари та послуги. Тож основне питання — не чи підвищать, а наскільки підвищать.
«Ми зараз активно готуємося, активно розраховуємо зокрема ті ресурси, на які ми можемо покладатися у підготовці до наступного опалювального сезону. І очевидно, що незначне підвищення тарифу все-таки відбудеться. Просто зараз рішення ще не ухвалене. Тривають дискусії, розрахунки, але скоріше за все це відбудеться», — сказала NV-Бізнес заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук.


За даними видання, влітку 2024 року тариф на електроенергію для побутових споживачів може зрости з 2,64 грн/кВт до 3,50 грн/кВт.

Проте, як повідомив «Телеграфу» член парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк, тарифи на електроенергію, імовірно, зростуть вже з 1 червня й складуть для побутових споживачів 4,5-5 грн/кВт.

Відомо, що для бізнесу тарифи точно підвищать у першій день літа. Як повідомляє УНІАН, НКРЕКП запровадила нову структуру граничних цін на електроенергію для бізнесу.

З 1 червня 2024 року на ринку на добу наперед (РДН) і внутрішньодобовому ринку (ВДР) максимальні граничні ціни з 00:00 до 07:00, з 11:00 до 17:00 встановлені на рівні 5600 грн/МВт-год (3000 грн/МВт-год раніше). З 08:00 до 11:00 ціни не зміняться — 6900 грн/МВт-год.

Водночас незабаром буде збільшуватися й акциз на пальне. Якщо урядовий законопроєкт щодо цього схвалить Верховна Рада, воно також подорожчає. Планується, що перший етап підвищення розпочнеться вже з 1 липня.

За словами директора консалтингової групи А-95 Сергія Куюна, підвищення акцизу збільшить складову у бензині на 1,5 грн/л, дизельному пальному — 2 грн/л, скрапленому газі — 5,5 грн/л.

«Але ціна на пальне складається з декількох компонентів. Податкова складова значна, але не найбільша. Основна — це закупівельна вартість — читай, світова ціна. Наприклад, якби закон стартував сьогодні, то щодо дизельного пального взагалі б ніхто не побачив змін, бо тут ціна падає через гарну зовнішню кон’юнктуру», — написав в своєму блозі на Ліга.net Сергій Куюн.


Отже, все залежатиме від ринкової ситуації на момент запровадження нових акцизів, переконаний він.

"ВК" у PDF