Актуально

Міноборони назвало основні пункти закону про мобілізацію

Міноборони назвало основні пункти закону про мобілізацію
Комітет Верховної Ради завершив розглядати усі правки щодо проєкту закону. Про це 30 березня повідомив 24 каналу член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський. Кількома днями раніше Міністерство оборони перерахувало основні пункти, які передбачає законопроект про вдосконалення мобілізації та військової підготовки. 
  • Мобілізація пропонується з 25 до 60 років.
  • З 2025 року у вищих навчальних закладах запроваджується базова військова підготовка. Від її проходження в університетах звільняються деякі категорії громадян.
  • Замість строкової пропонується базова військова служба на термін 5 місяців у мирний час і 3 місяці у воєнний.
  • З 18 років громадяни можуть обрати час проходження базової військової служби.
  • Громадяни з 18 років, незалежно від проходження базової військової підготовки чи служби, отримають відстрочку до досягнення мобілізаційного віку.


Як повідомляв УНІАН, комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки та оборони відхилив пропозиції, за якими молоді люди від 18 років могли б бути мобілізовані. 

Зміни стосуватимуться й тих, хто є обмежено придатними до служби в армії. Вони мають пройти повторний медогляд. Після цього їх можуть визнати або непридатними, або придатними, інформує 24 канал.

За словами Федора Веніславського, мета нового законопроекту про мобілізацію — удосконалення процесу військового обліку. Там повинні перебувати всі військовозобов'язані громадяни України віком від 18 до 60 років. Як пояснив депутат, завдяки новому проєкту закону Україна відходить від старої концепції, коли є ті громадяни, яких знімають з військового обліку. Наприклад, йдеться, про засуджених, поліцейських та рятувальників.

Федір Веніславський вважає, що наступного тижня є усі шанси завершити законопроєкт на рівні комітету та надати його громадянам для широкого ознайомлення. Водночас важко спрогнозувати, скільки цей проєкт закону розглядатиме Верховна Рада.

Стрічка новин

"ВК" у PDF