Актуально

Хто у команді нового головкома

Хто у команді нового головкома
Президент Володимир Зеленський провів серйозні кадрові зміни в керівництві ЗСУ. Що відомо з відкритих джерел про нову команду головкома Олександра Сирського, яка тільки починає свою роботу? 
Генеральний штаб

Генеральний штаб очолив 54-річний уродженець Житомирщини генерал-майор Анатолій Баргилевич. Разом з новим головкомом він працював в штабі АТО та Сухопутних військах, нагадує Forbes-Україна. Працював заступником командувача Сухопутних військ з територіальної оборони, а з жовтня минулого року до призначення на нову посаду командував Силами територіальної оборони. Зустрів війну у 2014-му в якості начальника управління оперативної підготовки Головного оперативного управління Генштабу. 

Новими заступниками начальника Генштабу стали троє бригадних генералів — Володимир Горбатюк, Михайло Драпатий та Олексій Шевченко.

Бригадний генерал 41-річний Володимир Горбатюк народився на Вінниччині. У 2014 році був командиром ротації українського контингенту в Косові, з 2015 командував 54-ї ОМБр, був першим заступником командувача ОК «Південь». Зона відповідальності на новій посаді — оперативна робота, робота штабів, планування, управління.

Ім’я колишнього командувача 58-ї мотопіхотної бригади та оперативного угрупування «Херсон» бригадного генерала Михайла Драпатого відоме багатьом ще з 2014 року, коли вивів два батальйони з Ізваринського котла з мінімальними втратами. На передовій бійці бачили його й після отримання генеральських погонів. За словами військовослужбовців, Драпатий — бойовий генерал в найкращому розумінні цього слова, пише УНІАН. Повний кавалер орденів Богдана Хмельницького. Зона відповідальності на новій посаді — підготовка та якісне тренування військових.

Бригадний генерал Олексій Шевченко займатиметься логістикою. Він працював начальником Військової академії, також проходив службу на командних посадах артилерійських підрозділів, на посаді заступника начальника Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

Заступники головкома

«Заступниками Головкома Олександра Сирського стали полковник Вадим Сухаревський — його напрямок — це безпілотні системи і розвиток застосування дронів нашими воїнами — та полковник Андрій Лебеденко — його напрямок — це інновації, саме технологічний компонент армії та бойових систем. Потрібна чітка практика роботи з новими технологіями», — зразу після нових призначень написав в телеграм-каналі президент Володимир Зеленський.


39-річний Вадим Сухаревський родом із Закарпаття. Герой України. Служив у 80-й окремій аеромобільній бригаді, був командиром 503 ОБМП, що дислокувався в Маріуполі. Сухаревський керував цим батальйоном у 2015-2021 роках і назавжди залишив там свій слід: бійці батальйону тепер називають себе «борсуками», а сама тварина стала символом підрозділу, нагадало Hromadske. Саме він віддав перший наказ відкрити вогонь на ураження у російсько-українській війні — по бойовиках Ігоря Гіркина (Стрєлкова), відмічав Forbes-Україна. Командував 59 окремою мотопехотною бригадою. 9 лютого 2024 року очолив також новостворені Сили безпилотних систем України.

Даних про полковника Андрія Лебеденка в публічному доступі майже немає. Лише відомо, що його ім'я значиться в списку громадян, відзначених Орденом Данила Галицького. Лебеденко отримав нагороду 2022 року, пише Головком.

Командувачі

Генерал-лейтенант, колишній перший заступник міністра оборони 53-річний Олександр Павлюк призначений командувачем Сухопутних військ. Уродженець Житомирщини, Герой України. Командував 24-ю ОМБр та ОК «Захід». Був начальником підготовки командування у Сухопутних військах, командувачем Операції об’єднаних сил на Донбасі. З березня по травень 2022 року на посаді голови Київської ОВА відповідав за оборону столиці.

Повномасштабну війну зустрів як командувач ОС на Сході України. На другий день віддав наказ атакувати ракетою російський аеродром Міллерово у Ростовській області, повідомив Forbes–Україна. За місяць до повномасштабного вторгнення Росії Павлюк дав інтерв'ю The Times, в якому говорив про ризики атаки не тільки на Донбасі, нагадала УП.

Посаду командувача об'єднаних сил ЗСУ обійняв 53-річний генерал-лейтенант, уродженець Харківщини Юрій Содоль — колишній командувач Морської піхоти ЗСУ. Герой України. Служив у десантних військах, у 2007-му був призначений командиром 25-ї повітрянодесантної бригади. З нею брав участь у боях за Рубіжне, штурмі Ямполя, обороні Донецького аеропорту, прикритті виходу українських сил із Дебальцевого, пише Hromadske.

Содоль добре знайомий з Сухаревським і, попри статус командувача, волів особисто перебувати на лінії зіткнення. 

«За цим командиром я хоч на край землі», — відгукувався про Содоля Сухаревський, розповідав Forbes–Україна.


Десантно-штурмові війська очолив 48-річний бригадний генерал Ігор Скибюк. Герой України. З 1998 року служив у 80-й окремій Десантно-штурмовій бригаді. 2022-й рік зустрів вже як командир бригади. Бригада брала участь у Харківському контрнаступі восени
2022 року. 

Командувачем сил територіальної оборони призначений генерал-майор Ігор Плахута. 

«Керував внутрішніми військами МВС під час розгону Євромайдану», — повідомляє про 56-річного командувача Вікіпедія. 


Служив командиром Окремої президентської бригади, очолював 169-й навчальний центр. Останні роки обіймав посаду заступника командира оперативно-стратегічного управління військ «Хортиця».

Новим командувачем Сил логістики ЗСУ став генерал Володимир Карпенко.

ЗМІ називали також ще кілька прізвищ військових, які можуть доєднатися до команди Олександра Сирського. Але на час підписання номера у друк інформації про інші кадрові призначення не було.

"ВК" у PDF