Актуально

2024 — рік виборів: як це позначиться на ситуації в Україні

2024 — рік виборів: як це позначиться на ситуації в Україні
2024 рік називають роком виборів. Як відмічає ВВС, вперше в історії одночасно стільки виборців голосуватимуть в понад 70 країнах. Де, окрім Росії (там, до речі, ніяких змін не передбачається) та Сполучених Штатів Америки, вони можуть найбільше вплинуть на ситуацію в Україні?
Нагадаємо, розпочався «виборчий марафон» 13 січня волевиявленням на Тайвані. Там, знову ж таке вперше в історії країни, втрете обрали представника однієї і тієї ж політичної сили. Лай Цінде не є вигідним для Китаю. Напередодні виборів Китай неодноразово критикував Лая як «сепаратиста» і відкидав заклики до переговорів, нагадує Lb.ua. Напруга між Китаєм та Тайванем лишається високою. Якщо конфлікт сплахне, наслідки будуть відчутні у всьому світі, нещодавно нагадували експерти, яких цитував Главком. Наразі США має серйозні побоювання, що Пекін готується до повалення керівництва Тайбея. Про це 1 лютого повідомили в Breaking Defence.

Під час слухань у Конгресі США адмірал ВМС США і командувач Тихоокеанським флотом Семюел Папаро наголосив, що закон про відносини з Тайванем вимагає від Міністерства оборони реагувати, якщо Китай зробить такий крок, пише Фокус. 

Наймасштабніші вибори на весні відбудуться в Індії. Під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну країна зайняла нейтральну позицію, утримувалася під час голосування за резолюції щодо територіальної цілісності в ОНН — і водночас закуповувала великі обсяги нафти в Росії, нагадує ВВС.

У червні мають пройти вибори в Європарламент. Після парламентських виборів, які відбудуться 6-9 червня в усіх 27 країнах ЄС, європейські лідери зустрінуться 17 червня та знову 27-28 червня. Саме під час цих зустрічей вони, ймовірно, намагатимуться дійти згоди щодо заміни Мішеля — хоча роль голови Ради зазвичай є частиною «тривалої торгівлі між політичними угрупованнями після того, як оголосять результати виборів», пише Lb. ua. Нагадаємо, цього року вибори в Євросоюзі стануть першими без Великої Британії.

"ВК" у PDF