Актуально

Верховна Рада вивчає новий варіант законопроєкту про мобілізацію від Кабміну

Верховна Рада вивчає новий варіант законопроєкту про мобілізацію від Кабміну
В парламенті з’явився новий урядовий законопроект про мобілізацію. Отже, що готуються змінити станом на зараз? Ключові факти довідались та навели «Forbes-Україна» й Ліга.net. 

Зміна призовного віку, звільнення інвалідів та 36 місяців безперервної служби

Призовний вік змінюється з 27 до 25 років. 

Строкова служба скасовується, вводиться базова військова підготовка. Людина 18-24 років самостійно обирає, коли пройти військовий вишкіл. Його термін складає максимум 5 місяців. Водночас за людиною зберігається її робоче місце.

На період воєнного стану вводиться безперервна служба протягом 36 місяців.

Люди з інвалідністю всіх груп звільнені від військової служби. В той же час пропонується переогляд
чоловіків у віці від 25 до 55 років, яким після 24 лютого 2022 року встановили II та III групи інвалідності до кінця 2024 року на непридатність до військової служби. Ця норма не стосується чоловіків з інвалідністю II та III груп, які отримали поранення за захворювання під час захисту Батьківщини.

Виключена норма захисту від призову для тих, чиї дружина чи чоловік, або батьки мають інвалідність
I або II групи за умови, що такі особи не мають інших працездатних осіб.

Від призову звільняються жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває троє та більше дітей до
18 років — за винятком тих батьків, що мають заборгованість зі сплати аліментів.

Частина державних службовців лишаються права на відстрочку

У працівників БЕБ, ДБР, Державної виконавчої служби виключається право на відстрочку. Не матимуть її співробітники Нацполіції, НАБУ, прокуратури, Служби судової охорони та патронатної служби.

Державні службовці категорій «Б» та «В» бронюються на 50% від військовозобов’язаних в певному органі.

Бронь залишається у голів міських, селищних рад та тергромад. Військовозобов’язані, які працюють в органах місцевого самоврядування — бронь 50% від військовозобов’язаних.

Добровольцям — два місяці на розв’язання особистих питань

Добровольці за мобілізацією мають відстрочку на 2 місяці для вирішення особистих питань та підготовки до мобілізації.

Звільнені з полону військовослужбовці отримають 90 додаткових днів відпустки зі збереженням грошового забезпечення, якщо вони вирішили продовжити службу.

Щорічна основна відпустка під час дії воєнного стану впродовж календарного року може надаватися частинами — не менше 15 календарних днів. 

Пропонується надати права засудженим особам, які звільнені від відбування покарання з випробуванням, за бажанням бути призваними у військо під час мобілізації.

Оновлення даних за спрощеною процедурою

Оновити дані призовника можна буде онлайн в особистому кабінеті або в ЦНАП. Електронний реєстр буде створений на базі реєстру військовозобов’язаних «Оберіг».

Можна буде переїжджати в інші міста без дозволу ТЦК, але після переїзду треба стати на облік за новою адресою.

Повістки надсилатимуться в електронний кабінет призовника.

ТЦК може звернутися до суду для накладання обмежень на ухилянтів. Йдеться про арешт банківських рахунків та цінностей, обмеження прав на користування транспортним засобом.

Для виїзду за кордон усім чоловікам від 18 до 60 років необхідно додатково пред’явити військовий квиток з відміткою про зняття з обліку.

Коментарі та зауваження до законопроєкту враховані спільно з Генеральним штабом, Урядом та народними депутатами, повідомило Міноборони.

За словами депутатів ВР, законопроєкт може бути розглянутим у першому читанні вже під час першого пленарного тижня лютого.

"ВК" у PDF