Актуально

Джо Байден розповів, як бачить подальшу допомогу Україні

Джо Байден розповів, як бачить подальшу допомогу Україні
На брифінгу, якій дав 4 жовтня президент США Джо Байден, пролунали відповіді на надважливі питання щодо подальшої підтримки Америкою України.
На питання, чи непокоїть його обіцяна Штатами допомога Україні після того, як Палата представників Конгресу США проголосувала за усунення Кевіна Маккарті з посади спікера, президент СЩА відповів ствердно. 

«Але я знаю, що більшість членів Палати представників та Сенату від обох партій заявили, що підтримують фінансування України», — сказав Джо Байден. 


І заявив, що можуть бути альтернативні способи надання допомоги Україні, повідомляє Ліга.net.

Американський лідер відмітив, що для Штатів та союзників «критично важливо» продовжувати підтримувати Україну і виконувати свої зобов'язання. Він також зазначив, що «дуже скоро» оголосить важливу промову з приводу цього питання. 

Нагадаємо, 30 вересня обидві палати Конгресу США підтримали бюджетну резолюцію щодо фінансування на наступні 45 днів. Вона не передбачає нової допомоги Україні. Президент США закликав спікера Палати представників Маккарті та республіканську більшість «стримати слово» та схвалити допомогу Україні. Проте після усунення Маккарті палата представників США не зможе розглядати виділення нової допомоги Україні, доки не обере нового спікера. Поки що у Пентагону залишається ще $5,2 млрд на допомогу Україні, вистачить приблизно на пів року.

«Я говорив із Зеленським. І все, про що він просив, ми вирішували», — таку відповідь дав Джо Байден на запитання, чи пообіцяв він президенту України Володимиру Зеленському постачання далекобійних ракет ATACMS, передає Суспільне.


3 жовтня журналісти Bloomberg із посиланням на помічника міністра оборони США з питань закупівель Дага Буша інформували, що у Пентагоні готові передати Україні частину ракет ATACMS, ймовірно, з касетною бойовою частиною. Проте, зазначив посадовець, для цього потрібне остаточне рішення президента, пише Ліга.net.

У МЗС України повідомили, що зараз українська влада працює із американськими партнерами над тим, щоб нове бюджетне рішення США, яке напрацьовуватимуть протягом наступних 45 днів, включало кошти для України, повідомляє Радіо Свобода.

"ВК" у PDF