Актуально

Призначено нового міністра оборони та голову АМКУ

Призначено нового міністра оборони та голову АМКУ
На минулому тижні Верховна Рада підтримала відставку міністра оборони Олексія Резнікова та призначила на цю посаду колишнього очільника керівника Фонду держмайна Рустема Умєрова. Сталося і ще декілька кадрових змін. Але заміна міністра оборони під час контрнаступу та напередодні чергового «Рамштайну», який має відбутися вже 19 вересня, — є досить потужною та багато обговорюваною подією. І не тільки в Україні. Світові ЗМІ відзначають цю кадрову перестановку як найсуттєвішу в українському уряді за час повномасштабного вторгнення.
Як відмічали народні депутати та посадовці в розмовах з журналістами Liga.net, це рішення ні для кого не було неочікуваним. При цьому, за словами співрозмовника видання, в Офісі президента цінують роботу Олексія Резнікова на дипломатичному фронті. Але низка корупційних скандалів, які спіткали відомство, мали — й привели до його перезавантаження.

«Зміна міністра оборони України — закономірна. Дякую Олексію Резнікову за все, що зробив доброго для обороноздатності України під час Великої війни, а Рустему Умєрову бажаю наснаги і стовідсоткової результативності на новій посаді», — здається, висловив думку багатьох у фейсбуці колишній народний депутат, командувач Української добровольчої армії Дмитро Ярош.

Як відмічає New York Times, Олексій Резніков «не був особисто причетним до всеширших розслідувань щодо зловживання військовими контрактами» у Міноборони України, хоча доля міністра останнім часом стала предметом «дедалі більших спекуляцій». Як і чимало інших ЗМІ, NYT називає цю кадрову ротацію «найбільшим потрясінням» в українському уряді за час великої війни, нагадує NV.

Якщо за кордоном ще тільки будуть оцінювати дії та таланти нового міністра оборони, всередині країни він має серйозний кредит довіри. Крім того, на новий посаді від нього очікують відкриття «ще одного фронту».

«Умєров — це контактер з арабськими країнами та Туреччиною. Його призначення відображає оновлену стратегію й пошук у цих країнах політичної підтримки та ресурсів для ЗСУ», — пояснює Lіga.net співрозмовник в Офісі президента.


За його словами, на Банковій не проти відкрити ще один фронт постачань необхідного для української армії — з Близького Сходу.

«Фактично Умєров буде займатися тим, чим і займався, тільки в нього буде більший мандат в очах партнерів, — додає співрозмовник. — Коли ти приїжджаєш домовлятися про бонуси для ЗСУ як голова Фонду держмайна, воно інакше сприймається, ніж у статусі міністра оборони».


На своїй офіційній сторінці у фейсбуці Рустем Умєров висловив подяку президенту України за довіру.

«Це найбільша честь стати міністром оборони України у найбільш історичний для нашої країни час. Я вдячний президенту України за таку надану довіру, — пише новопризначений міністр оборони. — Наш план — перемога! Маємо зробити все, щоб наблизити її якомога раніше. 


Тим часом Крім Міністерства оборони та ФДУ, кадрові зміни відбудуться у керівництві кількох військових адміністрацій. Уряд погодив звільнення глави Донецької ОВА Павла Кириленка та кандидатуру Філіпа Проніна на посаду голови Полтавської ОВА. Про це повідомив постійний представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук, передає Укрінформ.

Павла Кириленка призначили головою Антимонопольного комітету.

"ВК" у PDF