Актуально

Станція працює у режимі ядерного шантажу

Станція працює у режимі ядерного шантажу
Ситуація на Запорізькій АЕС залишається важкою. Це визнають і далеко за межами України.
23 липня експерти МАГАТЕ виявили у буферній зоні між внутрішніми та зовнішніми огорожами по периметру Запорізької атомної станції кілька протипіхотних мін. У зоні, недосяжній для працівників АЕС, їх поставили росіяни. 

У Держдепі Штатів закликають припинити бойові дії біля АЕС, оскільки мінування ядерного об’єкта загрожує безпеці цілого регіону.

США вже попереджали Росію про неминучу відповідальність у разі, якщо вона створить ядерну катастрофу на Запорізькій атомній електростанції, нагадує Українська правда.

Проте офіційно підтверджене замінування — ще не всі новини.

Росіяни перевели енергоблок ЗАЕС у стан «гарячого зупину». Це створює додаткові ризики і є грубим порушенням вимог ліцензії на експлуатацію цієї ядерної установки. 

Як повідомляє Головне управління розвідки, жодної технічної необхідності у «гарячому зупині» блоку №4 наразі немає. Про це у телемарафоні «Єдині новини» поінформував представник ГУР Андрій Юсов, передає Укрінформ.

Він зазначив, що швидше навпаки — це робиться, щоб підтримувати режим ядерного шантажу. 

«І ми розуміємо, що гарячий зупин потенційно несе у собі більше загрози з боку техногенної
катастрофи», — заявив представник ГУР.


Відповідаючи на питання щодо інформації про те, що працівники станції раніше чинили опір вимозі влаштувати гарячий зупин, Юсов сказав, що насамперед не припиняється залучення на територію станції співробітників із інших територій Росії.

Нагадаємо, раніше керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов заявив, що публічними та непублічними діями Україна змогла зменшити загрозу на ЗАЕС. Керівник ГУР МО переконаний, що загрози на ЗАЕС будуть постійними, доки росіяни не покинуть ядерний об'єкт, повідомляє НВ.

"ВК" у PDF