Актуально

Мобілізація батьків неповнолітніх дітей

Мобілізація батьків неповнолітніх дітей
Про особливості мобілізації чоловіків та жінок, які виховують неповнолітніх дітей розказує адвокат Наталія Чирочка у спільному проєкті громадської приймальні народного депутата Олеся Довгого.
Загальна мобілізація в Україні триває вже понад рік і у лютому цього року Верховна Рада України проголосувала за продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації до 20 травня 2023 року.

З початку повномасштабного вторгнення кількість жінок у ЗСУ стрімко зростає. У багатьох мобілізованих жінок є діти і не поодинокі випадки, коли чоловікові, жінка якого проходить службу у ЗСУ, також приходить повістка. Тож давайте розберемося, чи повинні, чоловіки бути в такому випадку мобілізовані.

Законами України не передбачено винятків щодо мобілізації членів однієї родини (чоловіка та дружину), якщо вони мають повнолітніх дітей. А от якщо родина виховує неповнолітніх діток, всі батьки не мають бути мобілізовані.

Відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та ст. 2 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу", не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані жінки та чоловіки, які мають неповнолітню дитину (дітей) та чоловіка (дружину), який (яка) проходить військову службу за одним із видів військової служби.

Тобто якщо у родині є неповнолітні діти, і жінка проходить службу, то чоловіка вже не мобілізують. Для цього жінка має нести один з таких видів служби:
  • строкову військову службу;

  • військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період;

  • військову службу за контрактом осіб рядового складу;

  • військову службу за контрактом осіб сержантського та старшинського складу;

  • військову службу (навчання) курсантів вищих військових навчальних закладів;

  • військову службу за контрактом осіб офіцерського складу;

  • військову службу на заклик осіб офіцерського складу;

  • військову службу на заклик осіб офіцерського складу;

  • військову службу на заклик осіб із числа резервістів в особливий період.


Також не підлягають призову на військову службу під час воєнного стану: чоловіки та жінки, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі та стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

"ВК" у PDF