Світловодський район
Інтерв’ю

Сергій Твердовський: «Доля дала мені можливість працювати з прекрасними людьми»

Сергій Твердовський: «Доля дала мені можливість працювати з прекрасними людьми»
Понад рік Світловодську районну державну адміністрацію очолює Сергій Сергійович Твердовський. За цей час зроблено чимало важливих кроків задля поліпшення соціально-економічних умов для жителів Світловодщини. Багато це чи мало? Що покладено в основу його повсякденної роботи? Що вже вдалося реалізувати і які перспективи його подальшої діяльності на цій посаді? Про це ви дізнаєтеся з інтерв’ю, на яке, попри напружений робочий графік, все ж знайшов час очільник району.
— Сергію Сергійовичу, за час, який Ви стоїте біля керма влади у районі, у Вас, напевно, склалося уявлення про Світловодщину та про її мешканців. Як би Ви, як керівник, охарактеризували для себе цей період?

— Перш за все, хочу подякувати усім сільським головам, районній раді та депутатському корпусу, соціально орієнтованим бізнесменам, які працюють разом із райдержадміністрацією; апарату районної державної адміністрації, моїм заступникам, усім структурним підрозділам за співпрацю у вирішенні питань, що виникають в районі. Період був непростим. Серед іншого, ми разом пройшли минулорічні місцеві вибори. Моїм завданням було забезпечити законність їх проведення на території Світловодського району. Тоді вибудовувалася вертикаль влади на території, яка у подальшому мала забезпечити виконання поставлених державою завдань. Зараз ми маємо сформовану команду однодумців, метою роботи якої є покращення добробуту наших громадян; маємо стратегічний план розвитку Світловодського району до 2020 року, на виконання якого спрямовані усі наші зусилля.

Ви, напевно, пам’ятаєте складні погодні умови цьогорічної зими, коли ми всі разом протягом майже двох тижнів боролися зі стихією. Тоді ніхто не залишився байдужим – усі працювали над розчисткою доріг від снігових заметів: і сільські голови, і сільгоспвиробники та промисловці, і депутатський корпус, і районна державна адміністрація. Нам вдалося забезпечити населення продуктами харчування, підвозом учнів до школи, ми забезпечили доступ людей до лікарень. Я певен: це стало можливим, тому що ми діяли разом.

— Кожній людині властиво робити певний аналіз. Ви, як керівник, напевно теж аналізуєте свою діяльність. Що Вам вдалося зробити і що не вдалося з того, що планували?

— Головне своє завдання як керівника я вбачаю в тому, аби ті соціальні програми, що існують, мали фінансове забезпечення. Щоб так було, потрібно розуміти бюджет району. Тож моє завдання та завдання моїх колег — дбати про наповнення бюджету. Так, за січень-травень 2016 року бюджет району виконано на 167%. Основним джерелом надходжень є податок на доходи фізичних осіб та плата за землю.

Та ми не зупиняємося на досягнутому. Зараз активно ведеться робота із сільгоспвиробниками щодо переукладання договорів оренди землі на 8% від її загальної вартості при нинішній (середній) 4,5%. Наразі заяви про підвищення до 8% оренди написало 53% сільгосппідприємців району. Сподіваюся, до кінця року ми цю роботу завершимо, і на наступний рік сільські ради отримають додатково до своїх бюджетів майже 2 млн. грн.

Також ми докладаємо усіх зусиль, аби податок на доходи фізичних осіб із оренди земельних ділянок (паїв) сплачувався з реально виплачених коштів. Це збільшить районний бюджет майже на 1 млн. грн. Переглядаємо ми і ставку орендної плати за водне плесо, за господарські двори тощо.

Активно працює і комісія по виявленню тіньової зайнятості. Наше спільне завдання — не допускати виплату заробітної плати в конвертах. Все це — наші спільні кошти, які мають працювати на розвиток Світловодщини.

Вважаю великим досягненням і районної державної адміністрації, і районної ради —проведення на території Світловодського яхт-клубу «Кристал» Всеукраїнських відбіркових змагань з вітрильного спорту серед дітей та дорослих. На це із районного бюджету було виділено 20 тис. грн. Обласна державна адміністрація гідно оцінила нашу роботу щодо відродження на Світловодщині вітрильного спорту, і цього року обласна школа олімпійського резерву відкриє на базі яхт-клубу дитячу секцію вітрильного спорту. Тож діти і міста, і району матимуть можливість гартувати свій спортивний дух, приборкуючи дніпровські хвилі.

— Світловодський район є аграрним. Аналізуючи господарську діяльність агропромислового комплексу, в чому Ви вбачаєте подальший розвиток цієї галузі?

— Так, наш район є аграрним. Аграрне виробництво відіграє вирішальну роль в економіці району і демонструє стабільне збільшення обсягів виробництва.

Та слід відзначити, що від рослинництва дещо відстає тваринництво. Розвиток сільськогосподарської галузі району в цілому я вбачаю в комплексі: рослинництво, тваринництво і переробна промисловість сільськогосподарської продукції. Ми сьогодні досягли значних показників у рослинництві, поступово відроджується тваринництво, та без переробної промисловості значного розвитку не буде. Усім зрозуміло, що сировина завжди буде коштувати дешевше, аніж готовий продукт. Над цим працюємо і будемо працювати надалі.

— Спостерігаючи за Вашою роботою у минулому році, було видно, що Ви багато уваги приділяли покращенню медичного обслуговування населення району. Було витрачено багато спільних зусиль і коштів як з районного бюджету, так і з бюджетів сільських рад, спонсорських коштів на ремонт медамбулаторій, ФАПів, ФПів. Яка галузь є пріоритетною для Вас у цьому році?

— Медична галузь є пріоритетною і в цьому році, бо ж здоров’я людини — це те, без чого ми не можемо існувати. На скільки швидко людина отримає якісну медичну допомогу, іноді залежить її життя. Сільські медичні заклади мають бути облаштовані таким чином, щоб жителі Світловодського району приїздили до центральної районної лікарні лише у крайньому випадку. Все, що треба, хворий має отримувати на місці.

Разом з цим у 2016 році наші спільні зусилля направлені на покращення навчально-виховного процесу в сільських освітніх закладах. Так, вже розроблені проекти на повну санацію Подорожненського НВК. На це з регіонального Фонду соціально-економічного розвитку, за допомогою нашого депутата Олеся Довгого, виділено 6 млн. грн. Також вже готові проекти на ремонтні роботи у Миронівській, Микільській, Григорівській (800 тис. грн.) і Глинській школах; розроблені проекти на ремонт Подорожненської медамбулаторії та на будівництво Будинку культури у Миронівці.

Окрім цього, нагальною проблемою для нас стала незабезпеченість питною водою жителів с. Озера, тож вже розроблений проект і, за сприяння народного депутата Олеся Довгого, виділені кошти із регіонального Фонду соціально-економічного розвитку, а це понад 2 млн. грн., для будівництва водогону у с. Озера та приєднання його до водогону «Дніпро-Кіровоград». У цьому році, маю на це велику надію, в Озерах люди не будуть страждати від відсутності питної води.

Думаємо ми і про забезпечення житлом молодих спеціалістів. Сьогодні вже готовий проект на будівництво сімейного гуртожитку у с.Григорівка. Всі ці проекти включені на фінансування з регіонального Фонду соціально-економічного розвитку на 2016-2017 роки.

— На особистий прийом до Вас приходять різні люди. З якими питаннями звертаються найчастіше?

— Перш за все, хочу сказати, що у мене не існує обмежень — прийомний день чи ні, адже існують питання, які слід вирішувати негайно, і без втручання голови райдержадміністрації їх, інколи, вирішити неможливо. Ви цьому є свідками: щодня у моєму кабінеті десятки людей. Такий графік роботи має бути у кожного керівника державної служби. Про це на кожній нараді я нагадую і своїм підлеглим: ми тут для того, аби вирішувати нагальні питання жителів Світловодщини.

А найчастіше до мене звертаються із земельними питаннями, особливо зараз, коли в країні триває антитерористична операція, і, згідно з чинним законодавством України, кожен учасник бойових дій має право на 2 га землі. На сьогодні в районі 104 учасники антитерористичної операції на Сході України. Хочу зазначити, що наразі майже всі вони мають відповідні розпорядження на виготовлення проектно-кошторисної документації на земельні ділянки. Та ця робота триває кожного дня, бо таких людей в районі стає дедалі більше.

Звертаються також з питаннями щодо нарахування субсидій, соціального захисту, з проблемою невпорядкованості міського сміттєзвалища тощо. Питання різні, головне — вирішити їх вчасно і в повному обсязі. Над цим працюю і я, і мої заступники, і управління й відділи РДА. Наразі діє Районна програма соціального захисту населення Світловодського району на 2016-2018 рр., згідно з якою кошти можуть отримати ті, кому вони вкрай необхідні. Також з районного бюджету виділяються кошти на відшкодування перевізникам пільгового перевезення жителів району. У першому кварталі це було 100 тис. грн. Така ж сума виділена і на другий квартал. У районі діє програма соціального захисту учасників АТО, виділено по 10 тис. грн. на встановлення пам’ятників загиблим учасникам АТО нашого району. У минулому році всі учасники АТО, хто звертався, сім’ї учасників АТО були забезпечені твердим паливом у зимовий період. У нинішньому році ми продовжимо цю роботу. Також усі діти пільгових категорій, у тому числі й учасників АТО та вимушено переселених осіб, батьки яких дали на це згоду, цього року мають можливість відпочити і оздоровитися. Так, 16 червня ми відправили 60 дітей в оздоровчі табори «Бригантина», «Дружба» та «Перлина Чорного моря». Я дякую депутату районної ради Андранику Тартикяну, який виділив кошти на пальне, аби цих діток автобусами доправити до місць оздоровлення і відпочинку.

Що стосується всіх інших жителів Світловодщини, зазначу, що в цьому році депутати районної ради прийняли рішення про започаткування районної премії «За трудові досягнення». Це дасть нам змогу відзначати кращих працівників районних трудових колективів. Сподіваюся, така нагорода стане для них гарним стимулом в роботі.

— Сьогодні наша держава живе у процесі реформ. Основні з них — децентралізація влади та добровільне об’єднання спроможних територіальних громад. Яка позиція районної влади щодо об’єднання територіальних громад?

— Позиція районної влади чітка і прозора: об’єднання громад має проходити добровільно, без будь-якого втручання. Завдання влади має полягати в тому, аби кожен мешканець громад району розумів, на яких економічних і соціальних засадах має проходити таке об’єднання. Перш за все, для того, аби життя сільських мешканців стало кращим після проведення реформи, а саме з цією метою вона і проводиться, об’єднана громада має бути спроможною. Бюджет такої громади має забезпечити видатки на управлінський і обслуговуючий апарат, мають і надалі працювати шкільні та дошкільні заклади, бібліотеки, сільські клуби, медичні заклади; школярі мають отримувати позашкільну освіту тощо. Прості жителі не в змозі порахувати, який має бути бюджет об’єднаної громади, тому районна державна адміністрація в цьому мусить допомогти. Нещодавно, на звернення жителів Подорожненської сільської ради, я провів особистий виїзний прийом громадян у Подорожненській сільській раді. На прийомі побувало більше 60 чоловік, і всі вони зверталися з тим, аби їм роз’яснили основні економічні і соціальні засади територіального об’єднання. Більше п’яти годин я і голова районної ради роз’яснювали Закон України «Про добровільне об’єднання спроможних територіальних громад», і якщо виникне така потреба у жителів інших сіл, районна державна адміністрація готова виїжджати на місця з роз’ясненнями. А рішення про об’єднання громада має приймати спільно і самостійно.

— Які плани на майбутнє, навіть не на цей рік, а на перспективу? У чому вбачаєте розвиток Світловодщини?

— Перш за все хочу зазначити, що Світловодщина є унікальною для Кіровоградської області через те, що її територію омивають води Кременчуцького водосховища. Сьогодні влада району спільно з обласною владою та за підтримки депутата Верховної Ради України Олеся Станіславовича Довгого працюють над перспективою розвитку на цій території річковоготранспорту. Нині у нас працює річковий термінал «Гермес-Трейдінг», річковими суднами якого по Кременчуцьким водосховищем транспортують зерно і по території України, і на експорт. Проблема на сьогодні є в тому, що русло річки Дніпра на певних відрізках замілке, і річковий транспорт доводиться завантажувати лише на 70% його вантажомісткості. Тому у портах Миколаєва судна перезавантажують і відправляють зерно морем. У разі розчистки фарватеру Дніпра Світловодськ може стати потужним транспортним вузлом, саме річковим. Річковий термінал з’явиться і на підприємстві «Віктор і К», бо ж у них є така потреба. Тут можна буде розмитнювати вантаж, а це дасть збільшення валового продукту, надходитимуть немалі кошти до бюджету тощо. Не останню роль відіграватиме і пасажирське річкове перевезення, круїзний туризм. Тому я вважаю, що цей напрямок роботи є перспективним і в майбутньому дасть потужний поштовх для економічного розвитку нашої території.

На сьогодні підприємство «Королівський смак» вже почало будівництво соєвого заводу, тож на наступний рік на території з’явиться близько 1000 робочих місці, а до того ж, місцевим сільгосппідприємцям, впевнений, буде вигідно на місці здавати вирощену сою, так само, як вони зараз здають насіння соняшника. Це саме те, про що я говорив: для успішного економічного розвитку території поряд із сільськогосподарською галуззю має розвиватися і переробна промисловість. Ми над цим працюємо зараз і працюватимемо на перспективу.

Звичайно, треба докладати всі зусилля для того, аби ремонтувати дороги. Це сьогодні чи не основна проблема в нашому регіоні. Зазначу, що в цьогоріч уже вирішене питання щодо ремонту дороги по дамбі Кременчуцького водосховища, а також на всіх дорогах району проведуть ямковий ремонт, узбіччя доріг будуть очищені від порослі. І розпочнемо ми цю роботу відразу, як дозволять погодні умови. Як вдасться втілити в життя заплановане і відремонтувати дороги, впевнений, Світловодщина стане цікавою для інвесторів і вітчизняних, й іноземних.

Також одним зі своїх завдань вважаю збільшення заробітної плати працівникам нашої території. На сьогодні вона вже збільшена на 13% від середнього показника за минулий рік.

— Посаду голови районної державної адміністрації Ви б назвали випробуванням чи шансом?

— Все, що дається нам в житті, є випробуванням. Але це ще й шанс реалізуватися як особистості, як керівнику. Я вдячний, що доля дала мені можливість працювати з прекрасними людьми, що всі випробування, які трапляються на шляху, ми долаємо разом. Один у полі — не воїн. З цим переконанням я йшов на цю посаду, з ним і далі йду по життю.



"ВК" у PDF