---
Влада

В області вжито заходів з локалізації спалаху африканської чуми свиней

В області вжито заходів з локалізації спалаху африканської чуми свиней
17 березня під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Андрія Коломійцева відбулося засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії у зв’язку з фіксацією на території області африканської чуми свиней (АЧС).
В області вжито заходів з локалізації спалаху африканської чуми свиней

Кіровоградщина стала 12 за рахунком регіоном нашої держави, де зафіксовано випадки захворювання свійських тварин на АЧС. Спалах цієї небезпечної хвороби був виявлений в одному з фермерських господарств поблизу села Войнівка Олександрійського району, де уже офіційно підтверджено загибель 14 голів свиней різних вікових груп.

Серед ймовірних джерел захворювання розглядається потрапляння збудника на територію даного господарства з дикої фауни, зокрема, через можливий контакт свійських тварин з дикими кабанами, перелітною птицею, або ж з кормами, що заготовлювалися на даній території.

Наразі, відповідними службами вжито заходів щодо знищення гуманним способом решти свинячого поголів’я (15 свиней), що контактували з хворими тваринами. Проводяться роботи із санітарної обробки спеціальними знезаражувальними розчинами території фермерського господарства, де стався спалах захворювання.

Окрім того, на території села Войнівка, та прилеглій до села території, оголошено карантин, проведено подвірний огляд на предмет виявлення свійських тварин, які можуть бути хворі на африканську чуму свиней. Вживається комплекс заходів, аби унеможливити подальше поширення хвороби за межі населеного пункту.

Лісники Олександрійського району здійснюватимуть постійний моніторинг території на предмет виявлення загиблих тварин. Також, на період карантину будуть сформовані спеціальні групи, які здійснюватимуть заходи, спрямовані на обмеження чисельності диких кабанів.
Андрій Коломійцев, враховуючи надзвичайну небезпеку африканської чуми свиней, наголосив, що ця хвороба є проблемою загальнодержавної ваги і може призвести до виникнення складних економічних та соціальних наслідків для усієї держави.
Перший заступник голови облдержадміністрації доручив посилити контроль на території всієї області за дотриманням роботи свиногосподарств у закритому режимі. – У разі, якщо цієї вимоги не буде дотримано, зазначені господарства будуть ліквідовані, – наголосив посадовець.

В області вжито заходів з локалізації спалаху африканської чуми свиней


Під час наради було наголошено на максимальній активізації роз’яснювальної роботи серед населення щодо небезпеки африканської чуми свиней та шляхів її поширення, а також розглянуті першочергові заходи з профілактики та ліквідації даного захворювання.

"ВК" у PDF