---
Суспільство

Де заборонено випасати худобу, заготовляти сіно, збирати гриби та ягоди. Штрафи зросли у 10 разів!

Де заборонено випасати худобу, заготовляти сіно, збирати гриби та ягоди. Штрафи зросли у 10 разів!
Кабінет Міністрів України збільшив штрафи за незаконну заготівлю сіна, випасання худоби, збирання грибів та ягід на територіях природно-заповідного фонду. Постанова не поширюється на ліси, водні та природні ресурси, які не входять до території природозаповідного фонду.
У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України зазначили: «У межах національних природних парків та біосферних заповідників і надалі можна збирати гриби та ягоди, якщо ви робите це для власних потреб, а не займаєтеся промислом. Промислове збирання передбачає отримання відповідного дозволу. Виняток становлять території суворого заповідання. Для збереження червонокнижних тварин та рослин перебування сторонніх людей там заборонено, тому встановлені попереджувальні таблички».

За словами урядовців, браконьєри сплачували мізерні штрафи і мали значно більший прибуток від незаконно виловленої риби чи від зрубаної деревини, адже платили штрафи, розмір яких був затверджений у 2013 році. Тепер сума відшкодувань здорожчає у десять разів та щорічно індексуватиметься.

Порушники природоохоронного законодавства у національних природних парках, природних заповідниках, дендрологічних парках та ботанічних садах сплачуватимуть штрафи за: рубання, пошкодження дерев та рослин; пошкодження лісових культур, природного підросту, самосіву, сіянців і саджанців; пошкодження газонів та квітників; самовільну заготівлю сіна або випасання худоби; полювання; збирання або знищення дикорослих трав’янистих рослин, лісової підстилки, лікарських рослин, дикорослих плодів горіхів, грибів, ягід; проїзд транспорту,
прольоту та посадки літальних апаратів; зайняття земельних ділянок, забруднення територій тощо.

За збирання дикорослих квітів природно-заповідного фонду без ліцензії треба буде заплатити 30 грн за одну квітку, за один зрізаний гриб — 75 гривень, за один кілограм ягід — 378 гривень, за полювання, наприклад, на кабана чи оленя віддасте 30,3 тис. гривень. За незаконну вирубку чи пошкодження дерев штраф становить від 257 гривень до 18,3 тис. гривень у степовій зоні, в інших зонах — від 227 гривень до 16,8 тис. гривень.

Збільшення штрафних санкцій допоможе зберегти території, які створені для збереження біорізноманіття та охороняються як національне надбання.

"ВК" у PDF