---
Суспільство

Депутат, що не ходить у Раду

Депутат, що не ходить у Раду
Як стало відомо з інших джерел, Олесь Довгий протягом останніх кількох місяців пропустив майже всі засідання ВРУ. Нам стало цікаво, що є причиною такої протестної поведінки. Тож вирішили провести власне дослідження теми і протягом тижня випробовували різні способи комунікації з народним депутатом Олесем Довгим.
Для початку розглянемо обов’язки нардепа окрім відвідування Верховної Ради. Дивимось в Законі України «Про статус народного депутата України». Тож:

- постійно підтримувати зв’язки з виборцями, вивчати громадську думку, потреби і запити населення, а у разі необхідності повідомляти проних Верховну Раду України та її органи, вносити пропозиції та вживати в межах своїх повноважень заходи щодо їх врахування в роботі органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій;

- розглядати звернення виборців;

- проводити прийоми громадян;

- здійснювати безпосередньо або із залученням своїх помічників-консультантів, представників громадськості контроль за розглядом у органах державної влади та органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях пропозицій, заяв та скарг громадян, які надійшли на його ім’я.

Отже, наше розслідування піде по пунктах.

Перша зупинка — громадська приймальня народного депутата Олеся Довгого за адресою: м.Світловодськ, вул. Героїв України, 21. На вхідних дверях зустрічає повідомлення про запис на онлайн прийоми і скринька для звернень. Наполегливий дзвінок у двері. Відкрила двері рудоволоса Марія. На запитання про помічника нардепа до нас вийшла його помічник-консультант Анна Трубаченко. Вона розповіла, що громадська приймальня працює понад п’ять років і навіть під час карантину не припиняла своєї діяльності: проходили особисті прийоми громадян та юридичні консультації. На прийоми можна потрапити і зараз, але вони проходять в режимі онлайн, допоки Кіровоградщина знаходиться у «помаранчевій» епідеміологічній зоні. Сама Анна окрім прийомів у Світловодську проводить зустрічі по всій області. Також розповіла нам, що є ще дві приймальні з помічниками — в Олександрівській та Новгородківській ОТГ.

Далі — прийоми. Щоб потрапити на них, нам знадобився попередній запис за номером телефону. Нам вдалося записатися на вільний час. Сам прийом пройшов у телефонному режимі. Для тих, кому важливо бачити один одного під час спілкування, пропонують доєднатись до відеоконференції. Мінус — не усі записуються попередньо і часто розмову перебиває вхідний дзвінок від інших громадян.

У спілкуванні з помічником ми озвучили причину звернення до народного депутата Олеся Довгого: проблема із транспортним сполученням в Онуфріївській ТГ. Ми хотіли зрозуміти, що з цього приводу думає нардеп і які можливі шляхи для врегулювання питання. Виявилося, що дане питання вже опрацьовувалось і нам на електронну пошту надіслали копію депутатського звернення, в якому піднімається ця проблематика на рівні області, новостворених районів та територіальних громад. Чекають на відповідь від області.

Депутат, що не ходить у Раду

Наступними ми взялися штурмувати онлайн звернення, які так рекламує нардеп. Написали депутату на його офіційній сторінці у мережі «Фейсбук» в особисті повідомлення, де озвучили проблему невиплати субсидій у Новгородківській ОТГ. Протягом двох годин від імені нардепа прийшла відповідь із пропозицією зв’язатись із його помічником та уточненням наших контактних даних для подальшої комунікації. Помічниця зв’язалась із нами, вивчила детально проблему і запропонувала можливі шляхи її вирішення.

Врешті, вже від імені газети ми почали просити особистого спілкування з нардепом та коментаря на тему прогулів. Олесь Станіславович відповів на декілька наших питань:

— Олесю Станіславовичу, чому Ви не з’являєтеся до Верховної Ради?

— Як ви знаєте, нещодавно у мене народився другий син, я прийняв рішення на деякий час піти у декрет. Мій внутрішній барометр справедливості вказував на те, що таке рішення мусить бути безоплатним для мене зі сторони платників податків. Тому обрав варіант неоплачуваної відпустки за власний рахунок замість декретної. Цей документ підписав Разумков — голова Верховної Ради України. Побічним ефектом такого підходу є те, що ви бачите прогули. Хоча абсолютно всю діяльність, яку можна здійснювати в онлайні, я веду.

— А як без вас голосування відбуваються?

— Сьогодні в Раді більшість рішень приймається правлячою монобільшістю. Спікер знає, якщо питання моєї присутності буде критичним, то я ГАРАНТУЮ свою негайну появу в залі.

— А як же ваші виборці?

— Ну, по-перше, я щодня тримаю руку на пульсі у роботі з моїми виборцями. Ми не зупинили діяльність приймалень ні на день, до нас
продовжують надходити звернення від громадян, які безперебійно опрацьовуються і вирішуються. З початку пандемії ми з командою перелаштували роботу таким чином, щоб не припиняти прийоми громадян навіть тоді, коли заборонені особисті зустрічі. Протягом року разом із відповідальними підприємцями ми реалізовували благодійний проєкт, спрямований на допомогу лікарям.

По-друге, із появою епідемії робота в комітетах перейшла теж в онлайн-режим. Тож я присутній на робочих засіданнях та нарадах.

По-третє, хвала сучасним технологіям, вони дають можливість відстоювати інтереси моїх виборців в режимі онлайн. Кількість інструментів
розширилася і відкрила нам нові горизонти. Навіть зараз працюємо над тим, щоб запустити розумного бота в месенджерах. У громадян часто виникають типові питання, а у нас вже накопичився досвід їх вирішення. Мої помічники беруть участь в онлайн конференціях і круглих столах. Нас вже запрошують ділитися успішним досвідом з іншими представниками влади на різних рівнях. Я переконаний, що сучасність просто ставить перед нами виклики і вимоги змінюватися. І лише той, хто гнучкий, має шанс на успіх.

"ВК" у PDF