Знам’янський район
Суспільство

Великодня весна

Великодня весна
Озирніться навколо, відчуваєте, як пробуджується природа, як народжується щось неймовірно світле і чисте?! Вдихніть на повні груди тонке мережево ранкового серпанку і зрозумієте, що все, що оточує нас, і є справжня великодня весна. Незважаючи на прохолодний і сніжний березень, вона сміливо вступає у свої права, радуючи кожним сонячним днем, навіть дощик пахне весною, а в повітрі відчувається аромат Великоднього свята.
Віра у любов та добро наповнюють душу найбагатшими і найсвітлішими почуттями, які хочеться дарувати тим, хто поруч. Кожна нотка у серці грає прекрасну мелодію щедрості, і ллється пісня, зливаючись з великоднім щебетом пташок.

Саме з таким настроєм у Знам’янському районному краєзнавчому музеї проводили народознавчий захід «Великодні уроки доброти» та організовували виставку робіт вихованців Богданівської дитячої музичної школи відділу художнього мистецтва (керівник Олена Конкіна) «Великодня весна»: Марії Цибик, Насті Сливки, Лілі Колесникової, Лізи Кузьміной, Насті Горбенко, Кіри Босої.

Ведуча заходу — головна зберігачка фондів Таїсія Кіріченко розповіла учням легенди про походження назви «Великдень», про традиції та обряди, пов’язані з цим святом.

Цього дня у музеї розпочала свою роботу великодня майстерня, де діти могли навчитися робити витинанки, рельєфні роботи з пластиліну та тіста, а головне — власноруч виготовити писанку, мальованку або ж крапанку.

Гостя заходу — молода талановита майстриня з села Дмитрівки Інна Дубосар розповіла дітям технологію виготовлення писанок, пояснила значення символів на них, порадилаі фарби, які краще використовувати у своїй роботі. Вона поділяє ту думку, що «у світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки». І справді, тільки велика любов може творити такі дива гармонії й уяви. Кожна писанка — це ніби маленький світ. Тут і небо із зорями, і вода з рибами, і дерево життя з оленями й птахами, і засіяне поле, і триверхі церкви — усе це вимальоване в певному порядку для того, щоб підтримувати лад та рівновагу і в нашому великому світі. Кожен орнаментальний мотив і колір — це ніби окрема літера абетки. З них на писанці складається наша мальована молитва про злагоду і мир поміж людьми.

Для відвідувачів районного музею Інна Дубосар провела майстер-клас «У руках у мене писанка-краса».

Директорка музею Оксана Лутай зауважила: «Якщо ви ніколи не дарували батькам і друзям власноруч виготовлені великодні сувеніри — цієї весни обов’язково подаруйте. Це їх дуже втішить. Адже власноруч розмальовані писанки та святкові витинанки, то найліпше вітання з Великоднем».

Радощам малечі не було меж, а великодні подарунки для рідних тішили їхні дитячі сердечка, бо справи, зроблені від великої любові та доброти, приносять задоволення.

Школярі радо співали великодні гаївки та веснянки, а народознавча вікторина виявила справжніх знавців народних звичаїв, прикмет, прислів’їв. Переможцями у ній стали Іван Зіноватний, Влад Губа, Настя Артьомова та Стас Кулик, активну участь брали Денис Бичковський, Стас Кладніцкий, Настя Хомутова, Дмитро Ліхненко, Настя Захарова.

Найкращої ж нагородою для організаторів стали дитячі посмішки та веселий щебет, яким наповнився музей, — він ніби ожив після зимової холоднечі.

Оксана Лутай,
директорка Знам’янського районного краєзнавчого музею
Великодня весна
Великодня весна
Великодня весна
Великодня весна

"ВК" у PDF