---
Суспільство

Дві школи — спільна мета

Дві школи — спільна мета
Напередодні початку нового навчального року редакція відвідала дві школи, які знаходяться на протилежних кінцях Кіровоградської області, різні за своєю історію, типом закладу та наповнюваністю учнів. Та об’єднує їх професіоналізм у роботі, небайдуже ставлення педагогів та абсолютне відчуття справи, якою займаються. А ще за дивним збігом обставин їхні директори — викладачі математики, та й за терміном перебування на посаді майже однолітки. З ними ми й розмовляємо про ввірені їм заклади.
Людмила Третяк, директор Вишнівцівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Онуфріївської районної ради, яку очолює вже 12 років: — У школі навчається 52 учні. Зараз є набір дітей, він непоганий уже три роки: для села 10-11 учнів вважається добрим набором. Паралель молодших класів заповнена повністю. А ось 6-го класу у цьому році не буде.

Через відсутність у селі приміщення у нас немає дитячого садка, тому НВО створювати не можемо. Та хоч дошкільного закладу і не маємо, при школі діє підготовча група для дітей 5-річного віку, яку охоче нині відвідують 10 малюків, перебуваючи там з ранку до обіду.
Перехід на систему опорних шкіл лише попередньо окреслений. Втім, важко однозначно оцінити переваги та недоліки такого нововведення. Наприклад, у нас є восьмикласники на індивідуальному навчанні (через малу наповнюваність класу), бо вони не хочуть їздити до Онуфріївки. Та й малим дітям важко зранку вставати і долати певну відстань автобусом, а старшим важко вливатися у новий колектив. Хоча щодня із сусідньої Мар’ївки, де немає школи, на Онуфріївку їздить шкільний автобус, і учні можуть під’їжджати до школи.

Наш заклад розміщується у двох будівлях, які мають велику історію. Учні 5-9 класів навчаються у школі, яку граф Михайло Толстой (якому належали землі на цій території) побудував у 1907 році спеціально для селянських дітей, а молодші школярі — у приміщенні, де жив священик (1907 рік забудови). Будівлі постійно підтримуються у належному стані, нещодавно у старшій школі обладнаний внутрішній туалет, облаштовувати який було складно через півтораметрову товщину стін. На черзі — внутрішній санвузол у молодшій школі. Окремі слова вдячності за підтримання будівель у такому гарному стані хочу висловити завгоспу від Бога — Юрію Дідусенку. Усе, що тут є, зроблено його руками, без нього нічого не відбувається.

Школа обладнана комп’ютерним класом, хотіли б отримати мультимедійну дошку.

Харчування школярів безкоштовне, але бюджетних коштів на повноцінне харчування не вистачає. Тому батьківський комітет вирішив, що картоплю, моркву, буряк, томатний сік приносять батьки, для того, щоб за рахунок видатків можна було купити м’ясо і рибу. Учителі теж приносять у їдальню сухофрукти, квасолю та інші продукти, олією вже давно допомагає фермерське господарство «Агроальянс». Літнє оздоровлення у пришкільному таборі цьогоріч проводилося за рахунок коштів Вишнівцівської сільської ради, Мар’ївської сільської ради, оскільки у нас навчаються діти їхнього села, а також дуже допомогла філія ТОВ «Верес», виділивши гроші та продукти.

Забезпечення кадрами було завжди достатнім, а ось в останні роки відчуваємо нестачу учителів. Зараз школа укомплектована фахівцями, але 50% з них — сумісники, які у більшості приїжджають з Онуфріївки. Та це проблема не лише Вишнівців. Я знаю багато гарних педагогів у районі, які попрацювали рік-два, розрахувалися і поїхали на заробітки в інші країни.

Попри усілякі складнощі до роботи усі вчителі ставляться сумлінно, передаючи свої знання учням. Цього року з відзнакою закінчив школу наша гордість — Владислав Білко. Хлопець має високий рівень знань та ерудований з усіх предметів. Після 9-го класу добре склав іспити і вступив на бюджетну форму навчання до коледжу Кременчуцького національного університету ім. Михайла Остроградського.
У нас дуже дружний колектив. Усі мої колеги заслуговують на гарні слова. Серед них жителька Вишніців, яка усе своє життя працює з дітьми, — учителька російської мови і зарубіжної літератури Галина Голуб. Хоча й працює перший рік, та чудово зарекомендувала себе заступник директора з навчально-виховної роботи Світлана Бороденко-Козловець, дуже старанні вчителька основ здоров’я і музики Олена Харченко, яка приїздить із Мар’ївки, вчительки початкових класів Ніна Безус і Тетяна Стародубцева. Люблять діти і молодого спеціаліста, учительку молодших класів Яну Тикул. Більше 35-ти років викладає українську мову та літературу Петро Кусьпісь. Приїздить з Павлиша викладачка англійської мови високого рівня Валентина Пономарьова.
Напередодні нового навчального року вітаю усіх колег і дітей області з Днем знань!
Дві школи — спільна мета
Дві школи — спільна мета
Дві школи — спільна мета
Дві школи — спільна мета
Дві школи — спільна мета
Дві школи — спільна мета

Наталія Кушнір, директор Новгородківського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів — дошкільний навчальний заклад», на посаді 11 років: — На початку серпня 2017 року сесією районної ради було визначено, що з цього навчального року наш заклад стане опорним для 5 філій. (У закладі (без філій) навчається 460 дітей). Та у своїй діяльності школа залишить допрофільну та профільну підготовку учнів, яку (єдина у районі) забезпечувала до цього протягом 10 років.

Це математичний, філологічний, природничий (а у минулі випуски був суспільно-гуманітарний) напрями. Профілі обирають діти, ми вивчаємо їхні запити і маємо кадровий потенціал для забезпечення викладання будь-якого з обраних. Для більшої ефективності у нас є допрофільна підготовка (поглиблене вивчення предметів у 8-9 класах). Під час неї учні утверджуються у своєму бажанні або змінюють його у 10-11 класах, змінюючи профіль. З п’ятого класу діти вчать німецьку мову. Дуже важливим сегментом нашої роботи є міжшкільні факультативи, на яких школярів з усього району за їх бажанням безкоштовно готують до ЗНО, у той час як іншим доводиться витрачати гроші на репетиторів. Вчителі працюють і у неділю, це зроблено для того, щоб могли приїжджати діти з усіх сіл району. Така система дає свої результати: у нас багато переможців різноманітних конкурсів, щороку маємо від 5 до 10 переможців предметних обласних олімпіад, високі результати ЗНО. Хвалитися не буду, під час здавання ЗНО 200 балів наші діти не отримували, але 199,5 — маємо.

Цього року діти нашої школи вкотре стали призерами обласних олімпіад: з математики й економіки — Віталій Єнакі, з математики та української мови і літератури — Надія Щукіна, з математики — Катерина Дукай, з географії — Олександр Залізький.
Учителі, які дали знання цим учням — це вчительки математики Ольга Лобода і Валентина Роменська, вчителька економіки Надія Щербина, географії — Валентина Макаренко, української мови і літератури — Наталія Попович. Пишаюся своїм колегою Сергієм Черкасом — психологом закладу, вчителем історії, який разом з дітьми займається розкопками, виготовляє лицарські обладунки, створив міні-кіностудію «Пектораль», де знімають фільми з історії селища та готують відеоподарунки до Дня вчителя.

Маємо 5 класів з мультимедійними дошками та 3 комп’ютерних класи. Це значно розширює можливості викладання уроків.

Приміщення школи введене в експлуатацію 1991-го, у роки перебудови, коли будівництво йшло на спад. Дуже великі питання до самого проекту: споруда велика, вікна у повний зріст, а батареї дуже маленькі і не обігрівають усю площу, актова і спортивна зали — найхолодніші місця. Ми постійно зверталися з клопотаннями про капітальний ремонт усієї будівлі. Необхідна сума постійно зростає: колись це було 2,5 мільйони, зараз сума сягає 12 мільйонів. Усіх лякають такі цифри, тому ми визначилися з найголовнішим і зараз проводимо заміну системи опалення (школа входить до переліку об’єктів, які ремонтуються за рахунок субвенції із державного бюджету на соціально-економічний розвиток регіону, про що «ВК» писав у матеріалі «Капітальний ремонт та будівництво. Частина ІІ» №32 (68) від 10.08.2017 року). Як і в інших школах, з коштами на матеріали для поточних ремонтів нам допомагають батьки та випускники минулих років, які досягли вершин у своєму житті, чому завдячують рідній школі. Зараз складні часи, та все ж ми мріємо про власну модульну котельню, а також заміну вікон.
Бажаю усім вчителям та учням вдалого нового навчального року!
Дві школи — спільна мета
Дві школи — спільна мета
Дві школи — спільна мета
Дві школи — спільна мета
Дві школи — спільна мета

Розмову записала Тетяна Юганова

"ВК" у PDF